Obiteljski duh adventa u NKG-u: duhovna obnova

U pripravi za svetkovinu Rođenja Gospodinova održana je u Nadbiskupskom sjemeništu 12. prosinca adventska duhovna obnova za roditelje naših učenika i djelatnike gimnazije. Voditelj duhovne obnove, koja se sastojala od predavanja, pokorničkog bogoslužja i svete mise,  bio je don Ivan Alojzije Terze, OSB, župnik Pomoćnice Kršćana na Kmanu te ujedno bivši učenik naše škole (maturirao 1998. godine).

U prvom dijelu obnove don Ivan je u velikoj sjemenišnoj dvorani održao predavanje ne temu „Obiteljski duh“. U svome se izlaganju prisjetio obiteljskog ozračja u školi (profesori - učenici) koje je opečatilo njegovo mladenačko odrastanje i školovanje. Snažno, jasno i konkretnim primjerima progovorio je o izazovima koje su stavljene pred obitelj te naglasio potrebu cjelovitog osposobljavanja mladih za ulazak u zajednički život. Zorno je prikazao važnost suradnje u obitelji, osobito među supružnicima, u procesu zdravog oblikovanja mladih ljudi. Ukazao je na nesnalaženje supružnika koji se, istina, sasvim jednodušno posvećuju svojoj djeci, ali pri tome zanemaruju jedan drugoga, te tako izgube sebe ne dajući djeci ono bitno za život.

Obiteljski duh traži/znači stalnu prisutnost u obitelji i njezinim svakodnevnim događanjima te zanimanje za konkretne potrebe svakog njezina člana i rješavanje tih problema. U izgradnji duha istinskog zajedništva obitelji don Ivan je osobito naglasio iskrenu komunikaciju, međusobno poštovanje i pažnju supružnika, sposobnost opraštanja, neodgađanje suočavanja s problemom te obiteljska slavlja.

Nakon kratke diskusije uslijedio je u velikoj sjemenišnoj kapeli drugi dio duhovne obnove - pokorničko bogoslužje. Don Ivan je u ispitu upitao koliko konkretno poznajemo svoje mlade i djecu; uočavamo li gdje su i što im je potrebno u danom trenutku te mogu li nas trajno prepoznati u svojoj blizini kao one koji su tu za njih, koji ih ne osuđuju, već strpljivo prate, savjetuju i imaju u njih povjerenja. Desetak svećenika bilo je na raspolaganju za sakrament svete ispovijedi.

Na sva pitanja i želje koje je don Ivanovo predavanje potaknulo, a na koja je bilo teško pronaći odgovore, odgovorio je Isus u evanđeoskom tekstu euharistijskog slavlja koje je uslijedilo nakon pojedinačnih ispovijedi: Dođite k meni svi umorni i opterećeni, i ja ću vas odmoriti (Mt 11, 28).  

Polazeći kućama, sudionici su zračili radošću i zahvalnošću za doživljeni obiteljski duh adventa.