panel
162
učenika
panel
13
sjemeništaraca
panel
30
djelatnika

Nadbiskup Barišić vizitirao našu školu

P2440520vizSplitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić susreo se s djelatnicima Nadbiskupijske klasične gimnazije „Don Frane Bulić“ Split u srijedu, 21. ožujka, u školskoj zbornici. U pratnji nadbiskupa bili su njegovi suradnici: generalni vikar mons. Miroslav Vidović i pastoralni vikar mons. Nediljko Ante Ančić, ujedno predsjednik školskog odbora. Susretu je prisustvovao i don Edvard Punda, ravnatelj Nadbiskupskog sjemeništa.

Pozdravnu riječ uputio je ravnatelj gimnazije don Josip Dukić naglasivši specifičnost odgojnog programa katoličke škole: potraga za kvalitetnijim obrazovanjem, briga za ljudsku, duhovnu, intelektualnu, socijalnu formaciju, osobna briga za svakog učenika, otvaranje učenika svijetu, a da pritom ne gubi nacionalni identitet, cjelovita ljudska formacija i dr. Naglasio je kako škola za učenike, između ostaloga, organizira više puta godišnje duhovne obnove, u adventu mise zornice, u korizmi pobožnost križnog puta, susrete za roditelje i sl. Od nastavnika se traži pravi nauk i čestitost života, stručnost i svjedočenje kršćanskog života. Držimo do dobroga glasa svake osobe pa tako i škole, naglasio je ravnatelj Dukić dodavši da gimnazijalci nakon završene škole upisuju i uspješno završavaju različite fakultete.

Predsjednik Školskog odbora mons. Ančić osvrnuo se na nastavni proces u školi. Predstavio je rezultate ankete koja je provedena među učenicima trećih i četvrtih razreda ove gimnazije o radu i životu u školi. Naglasio je da anketa pokazuje kako je u školi dobra atmosfera i disciplina, među učenicima i nastavnicima vlada odnos međusobnog poštovanja i uvažavanja, nema vrijeđanja, ruganja, vršnjačkog nasilja ni krađa. Iznio je neke točke iz ankete o kojima treba razgovarati. Dodao je da ima još prostora za razvoj i unaprjeđivanje rada, poput veće ponude izvanškolskih aktivnosti.

Potom su školski djelatnici iznijeli svoja iskustva rada u Nadbiskupijskoj klasičnoj gimnaziji. Upoznali su nadbiskupa s nekim poteškoćama s kojima se susreću u radu s učenicima, kao što je potreba bolje tehničke opremljenosti škole radi još kvalitetnijeg izvođenja nastave. Također je primijećeno da je potrebna i dodatna promocija škole čiji učenici iz godine u godinu postižu zapažene rezultate na županijskim i državnim natjecanjima iz različitih predmeta.

Generalni vikar mons. Vidović je naglasio da su đaci najbolji ambasadori škole te da bi trebalo u različite izvannastavne školske projekte više uključiti bivše učenike okupljene u Klubu učenika i prijatelja NKG-a.

Nadbiskup Barišić zahvalio je svima na iznijetim iskustvima, prijedlozima i idejama, na njihovu zauzetom i zahtjevnom radu s tim mladim ljudima, koji će sutra zauzeti važne uloge u našem društvu. Naglasio je da nije toliko važno s kojim će ocjenama upisivati fakultete nakon škole nego kakvi će ljudi i stručnjaci postati. Izrazio je nadu da će ovaj susret pospješiti kako njihovu međusobnu suradnju tako i veće zajedništvo s učenicima. Nadbiskup je darovao ravnatelju škole svijeću s logotipom Trećega nacionalnoga susreta hrvatskih katoličkih obitelji u Splitu i Solinu, a svakome od školskih djelatnika podijelio je krunicu. Ravnatelj škole je uručio nadbiskupu, također, prigodni dar.

Preuzeto sa: smn.hr