panel
162
učenika
panel
13
sjemeništaraca
panel
30
djelatnika

Međubiskupijski susret maturanata

humacsvetisteUčenici četvrtih razreda naše škole, u pratnji vjeroučitelja don Mate Brečića, sudjelovali su 17. ožujka na 19. međubiskupijskom susretu maturanata. Susret se i ove godine održao na Humcu, u Mostaru i Međugorju. Prisustvovalo je oko 2400 maturanata iz Dubrovačke i Šibenske biskupije te Splitsko-makarske i Zadarske nadbiskupije.

Središnji dio susreta bila je sveta misa koju je u crkvi franjevačkog samostana na Humcu predvodio šibenski biskup mons. Tomislav Rogić. Biskup je u homiliji potaknuo mlade da slijede jasne smjernice u svome životu, a to su Božje zapovijedi. Upozorio ih je da se čuvaju raznih spletki koje im sotona nabacuje u životu, a to su danas mnoge pseudovrijednosti koje im se nude putem medija.

Kao i svake godine, na kraju svete mise don Josip Periš, predstojnik Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije, u ime svih maturanata uručio je gvardijanu samostana novčani poklon za potrebe školovanja jednog siromašnog maturanta s Humca.

Nakon što je svima zahvalio, don Josip je pozvao gosta iznenađenja, Dražena Zečića koji je posvjedočio svoju vjeru u Isusa Krista i nazočnima ispričao svoju životnu priču obilježenu stigmom nepoželjnog djeteta u komunističkoj Jugoslaviji, jer je potekao iz prave hrvatske obitelji. Osjećaj osobne nesigurnosti i sumnja u samoga sebe bila je posljedica, svjedoči pjevač, i nepovjerenja u Boga. Prošao je i svoj ratni put, kao dragovoljac Domovinskog rata u 4. gardijskoj brigadi. No, ono što ga je iznutra počelo ozdravljati dogodilo se kroz susret s jednom bolesnom djevojčicom koja ga je potaknula na razmišljanje i obraćanje Isusu Kristu. Tek kad je prepoznao Božju ljubav, vratila mu se i vjera u samoga sebe. Dosljednost, ustrajnost i vjera u Isusa Krista stupovi su na kojima se može graditi život, zaključio je Dražen Zečić te pozvao mlade da se ne boje krenuti tim putem. Potaknuo ih je da vjeruju u sebe i u Božju ljubav te da ne vjeruju da je bolje svugdje, samo ne u vlastitom domu.

Nakon misnog slavlja druženje maturanata nastavljeno je sve do večernjih sati u Mostaru i Međugorju. Dobro raspoloženje nije pokvarila ni kiša koja je povremeno padala.

nkg/smn