panel
162
učenika
panel
13
sjemeništaraca
panel
30
djelatnika

Misa zahvalnica za kraj školske godine

U kapeli Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu u subotu, 30. lipnja, slavljena je misa zahvalnica za učenike i djelatnike Nadbiskupijske klasične gimnazije "Don Frane Bulić", povodom završetka školske godine 2017./2018. Euharistijsko slavlje predvodio je generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Miroslav Vidović, u suslavlju s ravnateljem gimnazije don Josipom Dukićem, odgojiteljima i profesorima.

Pozdravivši sve okupljene, mons. Vidović je na početku slavlja prenio čestitke i pozdrave splitsko-makarskog nadbiskupa i metropolita mons. Marina Barišića. Kazao je kako vjeruje da svatko ima puno razloga za zahvalnost te kako je dostojno da za kraj školske godine prinosimo euharistiju - dar Gospodinu od kojega smo primili sve darove.

U homiliji se predvoditelj  osvrnuo na čitanje iz Knjige tužaljki koje pred vjernike stavlja situaciju razorenog Jeruzalema i izguljenog naroda, a uzrok takve katastrofe je laž i varka proroka. „Biti prorok sveta je služba, no svaka služba i uloga je važna. Sjetimo se poziva 'O kad bi čitavi narod bio prorok' kojeg možemo interpretirati kao 'O kad bi svatko od nas vjerno radio svoj posao'. Problem nastaje kada ne ispunjavamo vjerno svoje zadaće. Tada smo poput lažnih proroka koji uništavaju sebe i sve oko sebe“, pojasnio je generalni vikar i dao primjer svakog đaka koji je pozvan svoje školske obveze vjerno ispunjavati, inače isto nastaje katastrofa - pada se godina, gube se praznici, a sve to utječe i na roditelje i čitavu obitelj. Također, treba biti iskren prorok i govoriti istinu o sebi i istinu svima drugima, npr. školskim kolegama. „Važno je da znamo da iz svake katastrofe postoji izlaz – Isus Krist, koji je s nama u svakoj situaciji. S tim povjerenjem zahvaljujemo za proteklu školsku godinu te već sada očekujemo sljedeće obveze - maturantima fakultetsko obrazovanje, mlađima nastavak školovanja u ovoj školi i susret s novima koji će doći kako bi im pokušali biti pravi prijatelji i proroci te ih voditi u istini kako se ne bi dogodila katastrofa koju nitko ne želi“, zaključio je mons. Vidović.

Nakon misnoga slavlja, koje je završilo himnom "Tebe Boga hvalimo", program je nastavljen u velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa gdje su maturantima podijeljene diplome, a najboljim učenicima prigodne nagrade. „Bog vas je, draga mladosti, preko vaših roditelja, profesora i odgojitelja darivao svojim milostima, baš kao što je i nas učinio bogatijima preko vas. Ponosni smo na sve vas i vaša nastojanja. Maturantima u ime svih djelatnika čestitam te želim puno uspjeha i obilje Božjeg blagoslova u daljnjem obrazovanju“, rekao je ravnatelj don Josip Dukić.

Prigodnu riječ, u ime maturanata, izrekao je Marko Budimir koji je mons. Vidoviću zahvalio na poticajnim riječima, a roditeljima, profesorima i odgojiteljima na svom prenesenom znanju, strpljenju i ljubavi. „Ovdje smo stekli dragocjena iskustva koja su nas oblikovala i odredila. Svi ćemo s ponosom isticati da smo bili dio ove ustanove, ili bolje rečeno, jedne predivne obitelji“, istaknuo je.

Mons. Vidović čestitao je svim đacima, a posebno maturantima. „Maturant znači biti zreo. Vi ste sada zreli za ovu životnu etapu i spremni za započeti nešto novo. No vaš proces zrenja, maturiranja nije gotov. Želim vam puno uspjeha u daljnjem zrenju", rekao je.

Misu i svečanost u dvorani pjesmom je uzveličao zbor Gimnazije pod ravnanjem č.s. Lidije Matijević.

preuzeto s https://www.smn.hr/17-mladi/3377-misa-zahvalnica-za-kraj-skolske-godine-u-nadbiskupijskoj-klasicnoj-gimnaziji-u-splitu-2

fotogalerija: https://www.smn.hr/17-mladi/3377-misa-zahvalnica-za-kraj-skolske-godine-u-nadbiskupijskoj-klasicnoj-gimnaziji-u-splitu-2