panel
162
učenika
panel
13
sjemeništaraca
panel
30
djelatnika

Počelo je...

Dobar početak je pola posla, tako bar kažu mudri ljudi. Svi manje-više imamo slično iskustvo. Kada se od samog početka stvari stave na svoje mjesto, pronađu čvrsti motivi za ustrajnost u radu i donesu odluke koje će ujedno biti i ciljevi koje želimo ostvariti, na sigurnom smo putu da će, usprkos mogućim turbulencijama (a uvijek ih bude), naš trud, napor, žrtva i rad sigurno uroditi plodom.

Stoga smo i mi u NKG-u, 10. rujna 2018. u 8:30, započeli novu nastavnu godinu s Isusom Kristom, Učiteljem iz Nazareta, slaveći svetu misu u kapeli Nadbiskupskog sjemeništa. Ima li veće garancija od Isusa da će, ako je on s nama, posao biti dobro obavljen jer "ako je Bog za nas, tko će protiv nas". Isus je, kako ga naš ravnatelj don Josip voli nazvati, "alfa i omega svih nastavnih i izvannastavnih, odgojnih, odrazovnih i duhovnih sadržaja", alfa i omega našega života. 

Svetu misu predvodio je pastoralni vikar Splitsko.makarske nadbiskupije don Nediljko Ante Ančić, koji je ujedno i predsjednik Školskog odbora naše gimnazije. Don Ante je ovom prigodom bio u službi osobnog izaslanika nadbiskupa Marina Barišića, koji je bio spriječen zbog organizacije 3. nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji u Splitu i Solinu. U surječju s evanđeoskim ulomkom o talentima, don Ante je ohrabrio nas - učenike i djelatnike - da povjerene darove (a svatko ih ima, bez iznimke!) svojom upornošću, vježbom i učenjem razvijamo i usavršavamo. Istina, najlaše je "kukati", izbjegavati suočavanje s obvezama (pa i mogućim poteškoćama), tražiti opravdanja za svoj nerad te kriviti drugoga za neuspjeh. No, nije li to zapravo podcjenjivanje i zavaravanje samih sebe; življenje u nekom paralelnom svijetu koji nema nikakve veze sa stvarnošću i sadašnjim trenutkom?! Ako li i naiđemo na koji neuspjeh, važno ga je gledati samo kao jednu dionicu, veoma kratku, neizostavnu, na putu do uspjeha, jer i neuspjeh je dio uspjeha. Don Ante nas je stoga i pozvao na jačanje duha zajedništva jer smo svi upućeni jedni na druge, pa time i odgovorni: nastavnici za nastavnike, učenici za učenike, učenici za nastavnike, nastavnici za učenike. Don Antinu homiliju možete u cjelosti pročitati na poveznici:

Homilija don Ante Ančića na svetoj misi prigodom početka nove nastavne godine  

Poslije svete mise, druženje je nastavljeno u razrednim odjeljenjima gdje se imalo o čemu pričati. Ljeto je bilo dugo i toplo, a iskustva nezaboravna. Razrednice su upoznale učenike s rasporedom sati i Pravilnikom o kućnome redu te ih time, malo po malo, vratile u stvarnost, iako neki još uvijek priželjkuju da će zbog vrućina i visokih temperatura nastava, kojim čudom, biti odgođena za koji tjedan. 

Kako god, opet smo zajedno. Divno je stoga iznova čuti na hodnicima naše škole mladenački smijeh i žamor, viku i šaputanja, prepričavanja o dogodovštinama s prethodnog sata, dogovaranja za kavu poslije škole...  Divno je čak i čuti lupanje po automatu u školskom atriju nakon što proizvod koji je plaćen ne želi pasti u ruke svojega i više nego ljutita kupca. Divno je opet vidjeti "procesijske" redove pred WC-ima za vrijeme odmora, sjednje pored radijatora, "križarske pohode" u tajništvo po različite potvrde... nastavnike koji obnovljenim entuzijazom, ruku punih materijala, odlaze u razrede u nova osvajanja i pobjede. Divno je opet biti zajedno.

Škola nije zgrada, škola - to smo mi... Udahnimo joj i ove godine novi život. Udahnimo joj sebe.