panel
162
učenika
panel
13
sjemeništaraca
panel
29
djelatnika

Školski zbor NKG-a osvojio Istru, Istra osvojila NKG

Na poziv don Jure Purkića, župnika Marčane, članovi školskog zbora Nadbiskupijske klasične gimnazije „Don Frane Bulić“, predvođeni ravnateljem gimnazije don Josipom Dukićem, voditeljicom zbora s. Lidijom Matijević i nastavnicom Sandrom Županović uputili su se 29. rujna u poslijepodnevnim satima na trodnevni izlet u Istru.

Nakon ugodnog prijateljskog druženja u autobusu pristigli su u večernjim satima u Loboriku, Marčanu i Dugu Uvalu gdje su ih srdačno i velikodušno u svoje domove ugostile tamošnje obitelji.

Subota je bila rezervirana za razgledavanje i upoznavanje Istre. Tako su mladi pjevači sa svojim pratiteljima posjetili Poreč gdje ih je dočekao vlč. Sergije Jelenić, biskupov kancelar koji im je pokazao Eufrazijevu baziliku i grob sv. Maura, prvog porečkog biskupa. Pred Eufrazijanom otpjevali su dvije pjesme: „Rajska kruno“ i „Mila zemljo“, što je privuklo veliku pažnju zainteresiranih i oduševljenih turista. Potom su hodočastili na grob mučenika bl. Miroslava Bulešića u Svetvinčent, gdje ih je vlč. Darko Zgrablić upoznao sa životom ovog velikog svjedoka vjere. Naglasio je kako su Bulešić i njegova svetost proizišli iz jednog „divljeg“ sela, Čabrunići, dozivajući u misli riječi iz Evanđelja: „Zar iz Nazareta može što dobro doći?“. Nakon molitve pred Bulešićevim relikvijama, okrjepljeni duhovnim primjerom ovog mladog svećenika koji je za svoje ideale dao život, zboraši su posjetili Pulu, još jedno mjesto u kojem su kršćani bili mučeni i ubijani. U pulskoj katedrali Uznesenja Marijina ravnatelj don Josip Dukić je u koncelebraciji s don Jurom Purkićem predvodio svetu misu koja je bila središte toga dana. Razgledavanje Pule nastavilo se do večernjih sati.

U nedjelju, 23. rujna, u župnoj crkvi sv. Petra i Pavla u Marčani, poslije svete mise koju su animirali svojim pjevanjem, mladi su pjevači NKG-a upriličili koncert. Izveli su više skladbi, među kojima je posebne emocije kod oduševljene publike izazvala izvedba skladbe Šime Marovića „Mila zemljo“. Ta pjesma i najbolje ocrtava istarsku prošlost od sv. Maura preko bl. Francesca Bonifacija do bl. Miroslava Bulešića, posebice stihovi „krvlju natopljena, suzam' zalivena“.  Poslije koncerta uslijedilo je prijateljsko druženje mladih pjevača sa župljanima  kod obiteljskog stola. Puni dojmova, a ponajviše zahvalnosti za velikodušan prijem i odličnu organizaciju trodnevnog boravka u Istri, članovi su se zbora i njihovi pratitelji oprostili s domaćinima i don Jurom Purkićem, inicijatorom ovog hodočašća, uz želju za ponovnim susretom. Put prema Splitu bio je ispunjen molitvom, prepričavanjem dojmova i, naravno, nezaobilaznom pjesmom. Svi su složni u tome da ih je Istra osvojila svojom ljepotom, dobrotom domaćina i primjerom svetih istarskih mučenika, koji su veliko ohrabrenje mladom čovjeku kako, zagledani u Krista, u ovom olujnom i nestalnom vremenu živjeti i umrijeti za svoje ideale.   

Toni Krolo