panel
162
učenika
panel
13
sjemeništaraca
panel
29
djelatnika

Prvi zajednički izlet u NKG-u

Dana 29. rujna mi učenici prvih razreda sa svojim razrednicama s. Stelom i s. Lidijom te vjeroučiteljem don Matom, u sklopu jednodnevnog školskog izleta, posjetili smo špilju Vranjača, Imotski, Makarsku i Vepric.

Naš susret započeo je posjetom špilji Vranjača u Kotlenicama koja, prepuna stalaktita i stalagmita, špiljskih stupova i arkada, na sve posjetitelje ostavlja snažan dojam pa tako nismo ni mi bili iznimka.

U Imotskom smo posjetili franjevački samostan i crkvu sv. Franje i razgledali samostansku muzejsku zbirku. Popeli smo se i na tvrđavu Topana odakle puca prekrasan pogled na Modro jezero i na Imotsko polje. Posjetili smo i dva nezaobilazna imotska bisera: Modro i Crveno jezero.

Nakon posjeta Imotskom krenuli smo u Makarsku gdje smo najprije, pod vodstvom gvardijana fra Ante, razgledali franjevački samostan. Pri ulasku u »novu« crkvu pažnju nam je privukao veliki, krasni mozaik u polukružnoj apsidi prezbiterija na kojem dominira lik Krista Pantokratora – Svevladara. Osobitost mozaika čini niz hrvatskih svetaca koji slijede sv. Franju u poklonstvenoj povorci: Nikola Tavelić, bl. Augustin Kažotić, sv. Marko Križevčanin, sv. Bogdan Leopold Mandić, bl. Alojzije Stepinac i sluga Božji fra Ante Antić, bl. Ozana Kotorska te na kraju povorke obitelj mornara, muškarac i žena.

Fra Ante nam je u kratkim crtama opisao povijest crkve i odgovorio na sva naša pitanja. Potom smo obišli malu postavu slika i liturgijske odjeće u malim samostanskim sobicama te »staru« crkvu s veoma vrijednim slikama.

Unutar klaustra istog samostana nalazi se zbirka Malakološki muzej – trajna postava morskih puževa i školjkaša. Ostali smo osupnuti njihovom ljepotom i raznolikošću. Velika zbirka – do 3000 primjeraka – trenutno je u suženoj postavi, zbog obnavljanja izložbenog prostora. Uživali smo u svijetu školjki, ne samo Jadrana već i raznih vrsta iz tropskih i sutropskih mora i oceana.

Doći u Makarsku znači svakako navratiti u katedralu sv. Marka. Upravitelj katedrale, župnik msgr. Pavao Banić, iscrpno nas je upoznao s burnom povijesti katedrale i današnjim pastoralom u župi.

Obogaćeni dojmovima posjećenog sadržaja još smo iskoristili slobodno vrijeme za druženje, a zatim smo nastavili svoj put prema Vepricu.

Dobro poznato i drago svetište Majke Božje Lurdske u Vepricu, jedno od najljepših svetišta u Dalmaciji, bilo je posljednje odredište našega druženja. Naravno, u samom središtu ovoga posjeta Vepricu bila je sv. misa. Najbolji način da zaokružimo naše lijepo druženje. Sv. misu je predvodio don Mato. U misnom slavlju spominjući se sv. arhanđela Mihovila, Rafaela i Gabrijela zahvalili smo Bogu na našim anđelima čuvarima i molili da nam ih pošalje kao zaštitu u svakom trenutku života. Misnim slavljem – kao krunom dana – završili smo naše druženje te krenuli prema Splitu.

1. A i 1. B