panel
162
učenika
panel
13
sjemeništaraca
panel
29
djelatnika

Izlet drugaša

Već prema dobrom starom običaju, na početku nove školske godine, u subotu 29. rujna, održan je naš jednodnevni školski izlet. Ove godine kao drugaši posjetili smo Visovac, NP Krka, Skradin i Šibenik, a u pratnji su nam bili razrednica 2. B prof. Tomislava Baković i ravnatelj don Josip Dukić.

U radosnom raspoloženju i sretnom iščekivanju uputili smo se u rano jutro prema Visovcu. Zahvaljujući prekrasnom vremenu, vožnja brodićem do otoka bila je uistinu živopisna jer je lijepo vrijeme na ionako prelijepo jezero izmamilo brojne labudove i patke. Na zelenom otočiću razgledali smo samostan, muzejsku zbirku i crkvu u kojoj smo slavili svetu misu.

Potom smo posjetili Nacionalni park Krka i razgledali park oko Skradinskog buka. Promotrivši prirodne ljepote, vidjeli smo i obnovljene mlinove i najstariju hrvatsku hidroelektranu.

U Skradin smo stigli brodom ploveći od Skradinskog buka prekrasnom rijekom Krkom. Neko vrijeme proveli smo u zajedničkom razgledavanju grada, a nakon toga su neki samostalno istraživali znamenitosti tog gradića, a neki su odmarali na toplom jesenskom suncu.

Krajnje odredište našeg izleta bio je grad Šibenik koji je tog dana slavio svog nebeskog zaštitnika svetog Mihovila i obilježavao Dan Grada pa je sve odisalo nekom posebnom svečarskom atmosferom. U Šibeniku smo najprije razgledali franjevački samostan sv. Frane koji je ujedno i Nacionalno svetište svetog Nikole Tavelića. Samostanom nas je proveo gvardijan fra Ivan i pokazao nam samostansku muzejsku zbirku.

Vrhunac izleta zasigurno je bio posjet jednoj od najljepših svjetskih katedrala – katedrali svetog Jakova. O povijesti katedrale govorio nam je katedralni župnik don Krešimir.

Provevši još neko vrijeme u šetnji, razgledavanju ili odmoru, uputili smo se svojim domovima. Na kraju dana, umorni ali radosni izmolili smo Krunicu i zajedno zahvalili Bogu na lijepom danu. (2. A)