panel
162
učenika
panel
13
sjemeništaraca
panel
29
djelatnika

U potrazi za Marulićem

U petak, 30. studenoga, mi učenici 2. a razreda, u pratnji svoje razrednice s. Katarine, u sklopu nastave Hrvatskog jezika, otišli smo na terensku nastavu ulicama grada Splita.

Nakon što smo u školi naučili ponešto o Marku Maruliću, ocu hrvatske književnosti, krenuli smo pronaći njegove tragove i u njegovu rodnom gradu.

Počeli smo s Marulićevom rodnom kućom koja je danas pretvorena u kafić-knjižnicu i Papalićevom palačom u kojoj se nalazio s ostalim humanistima svoga vremena. Zatim smo krenuli do Marulianuma, ustanove u kojoj se danas istražuju i proučavaju njegova djela. Potom smo se Marulićevom ulicom spustili do Trga braće Radić na kojem se nalazi Meštrovićev kip Marka Marulića i simbolični Ujevićev »Oproštaj«.

Svoj smo kratki izlet završili u crkvi svetog Frane u kojoj smo vidjeli Marulićev nadgrobni spomenik, svi se zajedno pomolili i vratili natrag u školu obogaćeni novim spoznajama i željom da što bolje upoznamo svoj grad i njegove znamenite ličnosti da bismo mogli više cijeniti njegovu bogatu povijest za našu bolju sadašnjost.  

Z. Č.