panel
162
učenika
panel
13
sjemeništaraca
panel
30
djelatnika

Trećaši pokrenuli revoluciju

Bili su u pravu naši trećaši: na pozornici velike dvorane Nadbiskupskog sjemeništa 20. prosinca donijeli su pravu malu revoluciju - "Božićnu revoluciju". Tako se naime zove njihov dramski komad koji je napisao učenik trećeg a Toni Krolo, a koji su vješto, uvježbano i uživljeno izveli pod vodstvom s. Milke Čotić.

Ovdje namjerno ne donosimo njihova imena jer je svatko od njih na svoj način doprinio, iza pozornice ili na pozornici - nevažno, da ovogodišnja akademija zablista u pravome svjetlu.

Kroz pet činova uveli su nas u život dvoje mladih ljudi, Ane i Duje, čije su obitelji već generacijama posvađane zbog komada zemlje, pa je time i njihova veza već od početka bila osuđena na propast. No Ana i Duje ne odustaju. Poput mladih revolucionara žele se boriti za svoju ljubav što neizbježno zahtjeva suočavanje sa svojim obiteljima i nadilaženje podjela, predrasuda te nadasve osjećaja prijezira i mržnje. U svjetlu Božje revolucije, koja je zažarila svoj tinj rođenjem Božjeg Sina, i ovo dvoje mladih zaljubljenih ljudi žele da se ta revolucija dogodi i u njihovim obiteljima. U veoma emotivnoj posljednjoj slici očevi pružanjem ruke pomirenja razbijaju okove mržnje i svojih začahurenosti pobjeđujući teško, ali ipak uspješno svoj ponos i taštinu. 

Ovaj je dramski komad na mladenački i humorističan način progovorio o ozbiljnoj temi oprosta. Koliko god bilo teško opraštati i tražiti oproštenje, ne postoji drugi, alternativni put kojim čovjek može iskusiti radost sureta s Kristom u božićnoj noći. Tako su nas trećaši svojim originalnim uratkom pozvali na preispitivanje naših međuljudskih odnosa te izgradnju boljeg, pravednijeg i sretnijeg svijeta u kojemu za sobom ne ćemo ostavljati ponore i provalije, već jedni prema drugima graditi čvrste mostove ljubavi i poštivanja. Pri tom ne ćemo očekivati da onaj drugi učini prvi korak, već ćemo uvijek polaziti od pitanja: Što mogu ja učiniti da se stvari promjene? Tako se i događa revolucija. Ona počinje u srcu svakoga od nas.

Između činova violinski duo izvodio je poznate svjetske i hrvatske božićne pjesme. 

Božićnom ugođaju pridonio je i mješoviti zbor pod ravnanjem s. Lidije Matijević. Izveli su skladbe "Transeamus" i "Adeste fideles". U izvedbi hrvatskih tradicionalnih božićnih pjesama pridružio im se sjemenišni tamburaški orkestar. 

Prije završne pjesme ravnatelj don Josip Dukić zahvalio je svima koji su sudjelovali u realizaciji ovogodišnje božićne akademije, na poseban način učenicima trećeg a i b razreda s njihovim razrednicama. Pohvalio je njihove talente i umijeća te nadasve ozbiljnost i odgovornost u povjerenoj obvezi, "i time nas, i profesore i odgojitelje i roditelje, pozvali da imamo više povjerenja u vas i vaše sposobnosti koje su vam od Boga darovane."  Posebno se osvrnuo na njihovu predstavu te istaknuo da su njome ukazali da se bit božićnog otajstva iščitava u revoluciji ljubavi koja vraća pravi mir, usrećuje obitelji i ljude kroz opraštanje i prihvaćanje drugih kakvi jesu. "Vaš je uspjeh nemjerljiv jer se nikada ne zna koja od vaših misli, riječi, gesta i poruka je ponašla put do našega srca i razbudilo čežnju za nebeskim dobrima i uputilo nas prema Kristu Spasitelju."

Obiteljsko ozračje nastavilo se u predvorju velike dovorane uz kolače koje su pripremili trećaši i njihovi roditelji.