panel
162
učenika
panel
13
sjemeništaraca
panel
29
djelatnika

Svečano proslavljena Blagovijest - Dan Nadbiskupijske klasične gimnazije

Nadbiskupijska klasična gimnazija „Don Frane Bulić“ i Nadbiskupsko sjemenište u Splitu proslavili su, u ponedjeljak 25. ožujka, svetkovinu Navještenja Gospodinova i svoju zaštitnicu – Gospu od Blagovijesti. Svečano euharistijsko slavlje u sjemenišnoj kapeli predvodio je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić.

U koncelebraciji su bili dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, šibenski biskup mons. Tomislav Rogić i biskup u miru mons. Ante Ivas, novoizabrani nadbiskup Cisse i apostolski nuncij u Obali Bjelokosti mons. Ante Jozić, ravnatelj Nadbiskupskog sjemeništa don Edvard Punda, ravnatelj Nadbiskupijske klasične gimnazije don Josip Dukić, generalni vikar mons. Miroslav Vidović, pastoralni vikar mons. Nedjeljko Ante Ančić, dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta don Alojzije Čondić, rektor Centralnog bogoslovnog sjemeništa don Jure Bjeliš, ravnatelj Franjevačke klasične gimnazije u Sinju fra Blaž Toplak, svećenici koji djeluju u sjemeništu i školi kao i svećenici koji podupiru i prate rad ovih važnih institucija.

„Danas nas ovdje sve okuplja jedan pozdrav koji jezgrovito i sadržajno izražava otajstvo ovoga dana i blagdana. Pozdrav je to anđela Gabrijela Mariji: 'Raduj se ti puna milosti, radosti i ljubavi'. Ovo je stoga dan milosti, radosti i ljubavi kojom je Bog po Marijinu prihvaćanju, obradovao i osmislio naš život i rad ovdje na zemlji i udario temelje naše vječne radosti“, rekao je na početku slavlja ravnatelj gimnazije don Josip Dukić te u svoje i u ime svih koji u Sjemeništu i Gimnaziji žive i rade pozdravio okupljene biskupe i svećenike, sjemeništarce i gimnazijalce, njihove roditelje, prijatelje i rodbinu, bogoslove, isusovačke novake, časne sestre, kandidatice, ravnatelje splitskih srednjih škola i sve okupljene vjernike.

Čestitajući dan Sjemeništa i Gimnazije te blagdan Gospe od Blagovijesti, nadbiskup Barišić je kazao da anđelovo navještenje i Marijino 'da' otvaraju vrata tajni Boga koji želi biti prisutan u našoj stvarnosti. „Ovo je početak Novog zavjeta i početak tolikih početaka i nikakvo čudo da je nadbiskup Stjepan Cosmi 1700. godine izabrao upravo ovaj dan i događaj za početak rada sjemeništa i gimnazije“.

Na misnom slavlju svetkovine Blagovijesti već tradicionalno propovijeda sjemeništarac maturant, a ove godine homiliju je održao Mario Tošić, sjemeništarac Dubrovačke biskupije. Pozvao je da se utječemo Mariji koja je iz kovčega svoje utrobe rodila našeg spasitelja te da poput nje slijedimo Božju riječ i dopustimo mu da ruši naše želje i ostvaruje svoje planove za naš život. „Primjer Djevice Marije poziv je svima nama da radikalno živimo svoje kršćanstvo, a radikalnost kršćanstva je ljubav i bezuvjetno predanje“, istaknuo je.

Pozdrave i zahvalu na kraju misnog slavlja izrekao je ravnatelj sjemeništa don Edvard Punda. „Marija je fascinantan spoj radosti i ozbiljnosti. U radosti i ozbiljnosti bila je dio Božjeg otajstva, a one su snažno povezane i nužne za istinsko ostvarenje svakog čovještva. Radost je potrebna ozbiljnosti da ne odlutamo u površnost, a ozbiljnost radosti da budemo sposobni izići iz sebe. Samo zajedno mogu prkositi našoj sebičnoj naravi i učiniti nas ljudima pri sebi i sa odmakom od samog sebe“, zaključio je don Edvard.

Po završetku misnog slavlja, u predvorju sjemenište zgrade, mons. Barišić otkrio je bistu don Frane Bulića, čije ime ponosno nosi Nadbiskupijska gimnazija. Bistu je izradio akademski kipar Dragan Dužević. Tom je prigodom nadbiskup istaknuo: „Dostojno je da se biste don Frane Bulića i nadbiskupa Cosmija nalaze na ulazu u naše Sjemenište i Gimnaziju. Draga mladosti, budite ponosni da se školujete i odgajate pod imenima i u duhu ova dva velikana splitsko-makarske crkve. Opravdajte to svojim ponašanjem i učenjem.“ (smn/nkg)