Nadbiskupova uskrsna poruka

Povodom proslave najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa naš nadbiskup mons. Marin Barišić uputio je svim vjernicima i ljudima dobre volje svoju poruku, iz koje smo izdvojili neke dijelove. Od srca preporučujemo da je pročitate. 

„Učenici su zatvorili vrata…“

 Ne podsjeća li nas ovo naše danas na evanđeosko izvješće o događaju Uskrsa prvoga dana u tjednu u Jeruzalemu. Nigdje učenika, ni na trgu, ni na ulicama, ni u hramu. „Učenici su u strahu od Židova bili zatvorili vrata“ (usp. Iv 20, 19). Slično uplašenim učenicima, među četiri zida, evo i nas po prvi put da smo na Uskrs zatvoreni doma, u strahu od čudnoga nevidljivog neprijatelja: koronavirusa koji je zahvatio čitav svijet, ugrozio tolike ljude, oslabio gospodarstvo, poremetio društvene odnose, zatvorio nas u domove i onemogućio liturgijska slavlja s narodom u crkvama. A mi smo se nadali da su naše snage jake, sigurnost zajamčena, znanje pouzdano, a gospodarstvo uspješno. Samo jedan mali, nevidljivi virus, stavlja sve to u pitanje. Štoviše, otvorio nam je tolika pitanja pa i ono temeljno pitanje smisla nas i naše povijesti, života i smrti.

„Isus ulazi kroz zatvorena vrata“

 Uskrsnuli Gospodin, onaj raspeti Isus koji je pobijedio smrt i otvorio grob, žarko želi potražiti svoje uplašene i zabrinute učenike. Ulazi kroz zatvorena vrata i staje u sredinu. U radosti susreta učenika i raspetoga, a sada uskrsnuloga Gospodina, sigurno nisu izostala tolika pitanja, a zacijelo su za sada ostale i mnoge tajne. I danas, u ovim teškim danima obilježenima zabrinutošću, zatvoreni smo u strahu i neizvjesnosti vlastitoga doma, a uskrsnuli Gospodin želi nas potražiti, ući u našu stvarnost, doći k nama zatvorenima u domu, dijeliti s nama križ epidemije, ali iznad svega radost svoga uskrsnuća. Želi nam posvijestiti i uvesti nas u tajnu proslave života upravo po svome križu ljubavi koja pobjeđuje i samu smrt.

Doista, On, Uskrsli, iznenadio nas je i obradovao ovih dana ulazeći u naše domove. Razgovarali smo s njime jezikom obiteljske molitve, koja je zaživjela na nov način i posvijestila nam da je obitelj „Crkva u malom“. On nam je govorio svojom Riječju koju smo otvorili i čitali, slušali i razmatrali. A pitanja je bilo puno: Zašto? Kako? Zbog čega, Gospodine? Pa sve do onoga krika: „Bože moj, Bože moj zašto si me (nas) ostavio?“ (usp. Mk 15, 34). Slušajući njegovu Riječ, bolje shvaćamo i njegovu šutnju. Ulazeći dublje u tišinu, jasnije nam progovara njegova Riječ.

„Isus nas uvodi u otajstvo križa svoje ljubavi“

Svojom riječju i primjerom života Isus Krist nas dublje uvodi u otajstvo križa – križa svoje ljubavi. Bez ljubavi bi i njegov križ bio samo tragičan slučaj, a ne uskrsnuće – pobjeda života nad smrću. Križ bez ljubavi i za nas bi bio ono što je bio za Židove i Grke – sablazan i ludost (usp. 1 Kor 1, 23). Bez ljubavi križ je doista sramota, ludost, poraz, tragedija; dok je s ljubavlju proslava, uskrsnuće, život.

Stoga, na dan svetkovine Uskrsa ne zaboravljamo križ i njegovu uskrsnu proslavu. Križeva imamo svakodnevno, osobnih, obiteljskih, društvenih… Pred nama je jedan od križeva: epidemija koronavirusa. Korona znači kruna. Koronavirus znači kruna, bodljikava kruna. I Krist je na križu bio ponižen, okrunjen trnovom krunom koja je na kraju postala kruna slave. Poznata je ona starih Latina: Finis corona opus – Konac djelo krasi. Krist je kraj svim krajevima, konac i osmišljenje svih križeva. On ih otvara, daje smisao i vodi do konačnog ostvarenja našega života i povijesti. Kristova trnova kruna i križ ljubavi preobražava sve naše nevolje, križeve i krune u znakove slave. Ta se preobrazba očituje već sada i ovdje u humanosti, solidarnosti i herojstvu liječnika i medicinskog osoblja, radnika i volontera, tolikih vjernika i građana. Vidljiva je u svima onima u kojima je u ovoj tami na djelu Kristovo svjetlo nadahnuća i snaga njegova križa ljubavi.

„Ne bojte se! Otvorite širom vrata Kristu!“

Zato, otvorimo Kristu Gospodinu naše domove i srca. Neka u nama i u našem društvu trajno odjekuju riječi pape  sv. Ivana Pavla:  „Ne bojte se. Otvorite, štoviše, širom otvorite vrata Kristu! Neka se njegovoj spasonosnoj snazi otvore državne granice, ekonomski i politički sustavi, široka polja kulture, uljudbe i razvoja. Ne bojte se! Krist zna ′što je u čovjeku′. Samo on to zna!“

Raspeti i uskrsnuli Kriste! Ti dolaziš k nama tamo gdje se nalazimo. Uđi i otvori našu zatvorenost. Budi sigurnost i nada našoj zabrinutosti. Oslobodi nas od bolesti i straha. Ozdravi oboljele, a preminulima udijeli slavu vječnoga života. Neka radost i snaga tvoga uskrsnuća – događaja prvog dana u tjednu – zahvati nas i sve naše dane. Učini nas svjedocima svoje novosti da budemo nošeni snagom tvoga križa ljubavi i nadom slave tvoga i našeg uskrsnuća.

Raspeti i uskrsnuli Kriste, daj da što prije iziđemo obnovljeni iz „karantena“ doma na trgove i ulice našega društva, te u radosti svakoga „prvog dana u tjednu“ – nedjelje – u našim crkvama, s braćom i sestrama, u zajedništvu vjere, opet mognemo radosno i zahvalno klicati tebi, uskrsli Gospodine: Aleluja!

Sretan Uskrs svima!  Krist uskrsnu, doista uskrsnu! Aleluja! Aleluja!

Vaš brat i nadbiskup

mons. Marin Barišić

Nadbiskupovu uskrsnu poruku možete poslušati nas sljedećoj poveznici: 

https://www.youtube.com/watch?time_continue=4&v=iM7UndZU3II&feature=emb_logo