Sretan vam Dan državnosti!

Dan državnosti u Republici Hrvatskoj jest blagdan koji se obilježava 30. svibnja u spomen na konstituiranje prvoga demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. godine. 

Izabrani zastupnici tada su na konstituiranju novoga Sabora Socijalističke Republike Hrvatske, kojem su nazočili i brojni gosti iz domovinske i iseljene Hrvatske i predstavnici vjerskih zajednica, izabrali za predsjednika Sabora Žarka Domljana, za potpredsjednike Ivicu Percana, Stjepana Sulimanca i Vladimira Šeksa.  Za predsjednika Izvršnog vijeća Sabora izabran je Stjepan Mesić, a za predsjednika Predsjedništva Socijalističke Republike Hrvatske Franjo Tuđman.

Tom je prilikom prvi predsjednik Republike Hrvatske, dr. Franjo Tuđman, održao u Hrvatskom saboru državnički i državotvorni govor u kojem je podsjetio na važne datume hrvatske povijesti i borbe hrvatskog naroda za očuvanje svoje državnosti te naglasio da je konstituiranjem demokratskog višestranačkog Sabora „učinjen presudno važan, prvi korak na povratku hrvatskog naroda i njegove države europskoj civilizacijskoj, političkoj, kulturnoj i gospodarskoj tradiciji“.

Svoj je govor zaključio riječima: „Svi mi zajedno moramo, naime, biti prožeti sviješću da od svoje Hrvatske ne možemo očekivati više negoli što sami pridonesemo njezinu boljitku, da bi plodove svoga rada mogli uživati i mi sami, i naša djeca, i djeca naše djece. Kao što sam vjerovao da će hrvatski narod reći svoju zrelu riječ na prvim demokratskim izborima, iz kojih je proizišao ovaj Hrvatski sabor, još sam čvršće uvjeren da će on znati i moći pod vodstvom svoga istinskoga predstavništva, izgraditi život dostojan slobodnih ljudi u svojoj jedinoj, napaćenoj, ali svetoj domovini.“

Poslije zasjedanja Sabora na središnjem zagrebačkom trgu, tada još Trgu Republike, današnjem Trgu bana Josipa Jelačića, održana je veličanstvena narodna proslava na kojoj su građani burno pozdravili upravo izabrano državno vrhovništvo. 

Ovdje možete pročitati govor dr. Franje Tuđmana, prvoga predsjednika Republike Hrvatske: 

https://www.sabor.hr/hr/o-saboru/povijest-saborovanja/znameniti-govori/govor-franje-tudmana-u-saboru-30-svibnja-1990

Ovdje možete pogledati konstituiranje prvog demokratski izabranog višestranačkog Sabora 3o. svibnja 1990.:

 https://www.youtube.com/watch?v=3f7GCZNvubk