Naše učenice osvojile prva tri mjesta na Natjecanju - izložbi LIK 2020.

Početak ove nastavne godine nije samo rezerviran za ponavljanje prošlogodišnjeg gradiva i nadoknađivanje svega propuštenog tijekom nastave na daljinu.

Novi početak predviđen je i za nastavak održavanja natjecanja koja su zbog pandemije bila odgođena. Tako je u petak, 25 rujna 2020., održana županijska razina Natjecanja - izložbe LIK 2020. S ponosom ističemo da su prva tri mjesta u Splitsko-dalmatinskoj županiji osvojile učenice naše gimnazije: dvije prošlogodišnje maturantice - Marta Grubišić i Ana Merčep te prošlogodišnja učenica prvog, a ovogodišnjeg drugog razreda Lucia Lukenda. Njihova je mentorica s. Antonija Delonga.   

Prvo mjesto, prema prosudbi županijskog povjerenstva, pripalo je stripu  Marte Grubišić pod nazivom "Lažni ideali", drugo mjesto zauzeo je strip "Ona" Ane Merčep, a treće mjesto osvojio je rad Lucije Lukende "S Venerom kroz vrijeme". Sva su tri rada predložena za državnu razinu. Njihove, a i ostale nagrađene i pohvaljene radove učenica i učenika osnovnih i srednjih škola možete pogledati da donjoj poveznici. Među radovima moći ćete pronaći i strip još jedne naše učenice, tada osmašice - Milene Botice, koja je ove godine upisala prvi razred naše gimnazije. 

U kategoriiji 2 A (samostalni istraživački radovi) tema-poticaj bili su: UMJETNOST I ČOVJEK, a podtema: Ljudsko tijelo u umjetnosti. Likovni zadatak za učenice i učenike, koji je postavila Nataša Tram, prof., bio je izraditi strip korištenjem likovnih tehnika crtanja, slikanja ili kombinirano. Kreativnim izražavanjem u mediju stripa, koji je kao element popularne kulture blizak današnjim generacijama, učenici su  trebali iznijeti kritički stav o odabranoj problematici vodeći se sljedećim istraživačkim smjernicama: propitivanje ideje ljepote analizom likovno-umjetničkih djela kroz povijest, utjecaj masovnih medija na pojam ljepote i formiranje identiteta, uloge tijela u popularnoj kulturi i suvremenoj umjetnosti, eksploatacija tijela u propagandne svrhe, uloga tijela u stvaralačkom procesu nastanka umjetničkog djela, tijelo kao medij za društvenu kritiku i tijelo koje opaža, doživljava i stvara značenja.

Sve pohvale i iskrene čestitke učenicama i njihovoj mentorici na izvrsno odrađenom zadatku i na prvi tri osvojena mjesta. 

https://padlet.com/lik2020sdz/hykjb6z5nej3o5dk