Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata

Ove godine naša je gimnazija na poseban način obilježila Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje i to pod geslom Nostra fabula… memoria… oratio.

Premda smo bili spriječeni obilježiti taj događaj kao i inače u atriju škole uz recitacije, pjesme i molitvu, to nas nije spriječilo da se, zbog epidemiološke situacije, i više nego inače uključimo i angažiramo pripremajući izložbu učeničkih radova. Znamo da ova naša sitna žrtva nije ništa prema onoj žrtvi koju su podnijeli naši branitelji za slobodu Lijepe Naše te za njezinu samostalnost i suverenost. Stoga smo, u duhu gajenja osjećaja zahvalnosti i poštovanja, ali i zajedništva, u utorak 17. studenog, otvorili izložbu u sjećanje na one ljude koji su položili svoje živote i žrtvovali se da bismo mi danas živjeli slobodni. Razredi su, nakon kratke recitacije, molitve i nagovora, izlazili jedan po jedan iz svojih učionica te su na čelu s predsjednikom razreda donosili svijeću i razgledavali izložbu.

Naša škola ove godine sudjeluje na izložbi učeničkih radova Sjećanje na Vukovar koja se do 25. studenoga održava u Javnoj ustanovi Domu kulture Zvonimir u Solinu.

Program je nastavljen u srijedu 18. studenog u Vukovarskoj ulici, gdje su u ime svih učenika maturanti, zapalili svijeće i izmolili krunicu za sve žrtve Domovinskog rata, a posebice za žrtve Vukovara i Škabrnje.

Ovakvo obilježavanje govori nam da žrtva Vukovara i Škabrnje nije zaboravljena, već naprotiv da još živi i da se kroz ovakav spomen-čin u nama budi veći osjećaj strahopoštovanja i zahvalnosti te naposljetku da naša sloboda nije slučajna, već da ima svoju cijenu koja je ostavila svoj biljeg za sve buduće naraštaje!

Ante Čuić, 4. b