Vrijeme je za odmor!

Drage učenice i učenici, dragi djelatnici naše gimnazije!
Vrijeme zimskih praznika već je počelo. Sigurno svatko od vas ima svoje planove kako osmisliti vrijeme do ponovnog povratka u školske klupe. Ili je plan da plana uopće nema? ;-)

Kako god, potrebno je napraviti mali odmak od svojih svakodnevnih školskih obveza i odmoriti se. Odmor nije luksuz, a nije ni besposličarenje (čitaj: ljenčarenje). Dobar odmor preduvjet je za kvalitetan i produktivan rad. Stoga se je uistinu važno dobro odmoriti. I to nije fraza!

Ono što nas najviše odmara je zajednišvo s onima koje volimo i koji nas vole. To su naše obitelji i naši prijatelji. Nekako se lako naviknemo na njihovu blizinu, potporu i sve ono što čine za nas. Bolna je činjenica:  umjesto da prema njima budemno najbolji, nasrdačniji, naljubazniji, mi postanemo najgori, najokrutniji, najbezobzirniji. Postanemo toliko nesnošljivi da ih umaramo. A zbog čega? Samo zato jer smo se naviknuli na sve ono što čine za nas. Naviknuli smo se na njihovu ljubav, dobrotu, pažnju, ohrabrenje, žrtvu... Prestali smo ih doživljavati. A to umara! Stoga je uvijek iznova potrebno otkrivati blago koje nam je darovano u ljudima s kojima živimo. I baš zato jer nas njihova blizina (čitaj: ljubav, dobrota, pažnja, ohrabrenje...) odmora, i mi im želimo njima biti odmor. Kako? Ne umarajući ih nepotrebnim stvarima. Ne izmišljajući probleme tamo gdje ih nema. Ne tovareći im na leđa nepotrebne križeve. Ili jednostavno rečeno: pomažući im ondje gdje to možemo (i moramo)... a polje djelovanja je zaista široko: od pospremanja svoje sobe do... (toga što vam je sada prvo palo napamet). 

Odmara i slušanje dobre glazbe, gledanje dobrog filma, čitanje dobre knjige, ili pak pronalaženje vremena za tišinu, šetnju uz more, planinarenje, izlet... A možda će nekima biti odmor spoznaja da sada imaju dovoljno vremena da nadoknade gradivo koje su propustili u prvom polugodištu. Da, i to odmara, samo pazite: nemojte pretjerati! ;-) 

Ima netko u kome se ljubav i odmor poistovjećuju. To je Isus Krist, naš učitelj i spasitelj. Upravo na Božić slavimo njegovo rođenje koje je najveći Božji dar čovječanstvu. U Isusu nam je Bog sve darovao, i nema nam više što dati jer je On sve. Na jednom mjestu Isus je rekao: "Dođite k meni svi vi umorni i opterećeni i ja ću vas odmoriti." Ako nas odmara zajedništvo s našim bližnjima, još više odmara zajedništvo s Kristom. Stoga i ovo vijeme praznika nemojte zaboraviti produbljivati svoj odnos s Njim. Na poseban način sudjelovanjem na svetoj misi i pristupanjem svetoj ispovijedi. Sveta je ispovijed  odmor naših duša. Grijeh nas umara, čini teškima i sebi i drugima. Potražite svećenika i ispovijedite se! Upravo u ispovijedi Bog svojom ljubavlju liječi i ozdravlja nadom da je uvijek moguć novi početak. A to i te kako odmara. 

I što na kraju reći? Nadamo se da se vidimo svi zajedno odmorni u novim izazovima koje pred nas stavlja drugo polugodište. 

Vama i vašima od srca blagoslovljen Božić i nova 2021. godina.