Svetkovina Blagovijesti - Dan škole, 25. ožujka

Na svetkovinu Navještenja Gospodinova - Blagovijesti, 25. ožujka, naša gimnazija slavi Dan škole. To je neradan dan, stoga se nastava ne će održati niti licem u lice u razredu (model A) niti na daljinu (model C). 

Dan škole veoma je važan za našu gimnaziju. Trenutak je to da zahvalimo na svemu dobrome koje smo primili i primamo u ovoj školi, ali i da posvijestimo sebi da škola nije građevina, već svatko od nas - nastavnici i učenici, posebno i u zajedništvu jednih s drugima. Svojim ponašanjem, brigom za druge, pozitivnim primjerom, motiviranošću za rad, pristupom obvezama i zauzetošću u ostvarivanju ciljeva, svatko od nas pridonosi osvarivanju boljeg ozračja u školi koje nužno vodi osobnom i zajedničkom cjelovitom rastu - duhovnom, odgojnom i obrazovnom. 

Nažalost, ni ove godine zbog epidemiološke situacije Dan škole ne ćemo moći proslaviti kako je to kod nas običaj - malonogometnim međurazrednim turnirom, svečanom svetom misom na kojoj sudjeluju svi učenici i djelatnici, zajedničkim ručkom i svečanom akademijom na kojoj uz izvedbu našeg školskog zbora bude upriličena i dramska predstava naših gimnazijalaca. No, doći će trenutak kada ćemo sve to moći ostvariti - s još većim žarom i poletnošću.  

Sve to ne znači da proslave Dana škole ove godine ne će biti. Nipošto! U kapeli Nadbiskupskog sjemeništa, koje također s gimnazijom slavi svoj dan, a u čijoj zgradi naša gimnazija i djeluje, naš nadbiskup Marin Barišić slavit će u 10:30 svetu misu, na kojoj će sudjelovati sjemeništarci i svećenici koji djeluju u sjemeništu i gimnaziji. Bez obzira što nema nastave i što je nemoguće da budemo svi fizički nazočni na svetoj misi, ništa nas ne može spriječiti da u duhu budemo ujedinjeni u toj "trajnoj euharistijskoj tajni utjelovljenja Sina Božjega među nama koje je otpočelo svetkovinom Navještenja u krilu Djevice Marije snagom Duha Svetoga", kako je to lijepo na jednom mjestu rekao naš ravnatelj don Josip.

Molimo jedni za druge! Neka se Krist nastani u nama kako bismo ljubavlju kojom smo ljubljeni (a ljubljeni smo iznad svih mjera), ljubili jedni druge kao što nas je Krist ljubio - baš ovdje, u našoj školi. 

Marija, Kristova i naša majka, primjer nam je, naša zagovornica i suputnica.  

Neka nam je svima sretan i blagoslovljen Dan škole!

I za sam kraj donosimo predivne misli sv. Bernarda posvećene Blaženoj Djevici Mariji.

O ti, čovječe, koji vidiš, da na tom svijetu više ideš kroz bure i oluje nego li hodaš po zemlji, ne odvrati očiju od sjaja ove zvijezde, ako nećeš da te oluja potopi.

Ako navale na te valovi kušnje, ako udariš na grebene nevolja, pogledaj zvijezdu, zazovi Mariju.

Ako te bacaju amo-tamo valovi oholosti, častohleplja, ogovaranja, zavisti, pogledaj zvijezdu, zazovi Mariju. Ako li potresa lađicom tvoje duše srdžba ili lakomost ili podražaj tijela, pogledaj na Mariju.

Ako si zbunjen zbog strahota opačina, smeten zbog prljave savjesti, preplašen od strahota suda Božjega, ako se počinjaš daviti od žalosti i upadaš u ponor očaja, misli na Mariju. U pogibeljima, u tjeskobama, u sumnjama, misli na Mariju, zazivaj Mariju.

Neka ti ne odlazi s usta, neka ti ne odlazi sa srca; i da postigneš zagovor njezine molitve, ne ostavljaj primjera njezina života.

Nju slijedeći, nećeš zalutati; njoj se moleći, nećeš očajavati; na nju misleći, nećeš zalutati; dok te ona drži, nećeš posrnuti; dok te ona štiti, ne trebaš se bojati; dok te ona vodi, nećeš se umoriti; ako ti je ona milostiva, stići ćeš cilju i tako ćeš na sebi iskusiti kako je s pravom rečeno: i ime je Djevici Marija.