Maturanti umjesto selfieja ostavili svoje autoportrete

Nevjerojatno kako vrijeme leti! Četiri godine u NKG-u projurile su kao u trenu. ODOše brzinom munje. Baš kao i namirnice u slavnom automatu naše škole. Mi maturanti odbrojili smo tako u petak, 21. svibnja., posljednje sekunde u školskim klupama. Dugo školsko zvono označilo je kraj... Ili novi početak. Kako god, proveselili se onako kako samo to mi znamo uz pjesmu, ples, radost i suze (na bengalkama bi nam zavidjela i Torcida). Završila je još jedna etapa našega života. I ODOsmo... Mi, generacija 2020. / 2021. 

No, ipak... Ne možemo tek tako otići i „ispariti“ kao da tu ovdje nismo ni bili. Zar ne? Stoga smo na poticaj s. Antonije Delonge, profesorice likovne umjetnosti, izradili i pred školom prezentirali izložbu pod naslovom "I TO SMO MI…4.A, 4.B". Budući da je osobnost dio svakoga od nas, a nju razvijamo cijeli svoj život, posebice u razdoblju srednjoškolskog obrazovanja, svatko je od nas maturanta napravio svoj vlastiti autoportret. Da, da, dobro ste čuli. Autoportet. Ne selfie, nego autoportet! Pri njegovoj izradi mogli smo koristiti različite likovne tehnike, a izbor različitih nijansi boja igrao je ključnu ulogu. Naše uobičajeno početno učeničko negodovanje protiv ovakvog tipa izložbe i završnog rada iz likovnog ipak je prevladano velikim trudom i zauzetošću. Još smo se jednom pokazali spremnima i kreativnima ne samo u oblikovanju svojih vlastitih radova, već i samom oblikovanju i prezentiranju izložbe. Ovakav tip izložbe doista je specifičan: šarolikošću i intenzivnošću boja izložba privlači i mami poglede svakog prolaznika, pa je tako i većina profesora, a naravno i učenika, pokušala prepoznati svoje učenike, odnosno kolege, na panoima škole. Neki su autoportreti pritom ostali naglašeno apstraktni,  a neke se moglo odmah prepoznati. Znate nas umjetnike; nije nam zamjeriti! :-)

Malo smo se poigrali s nazivom izložbe. Početnom nazivu "I TO SMO MI" pridodali smo jedno malo  "ODO", pa smo dobili "I TO (ODO)SMO MI..., što na šaljiv način govori o svršetku ove faze našega školovanja. Nadamo se da ćemo ubuduće nastaviti pokazivati ovakvo zalaganje, marljivost, trud i kreativnost u svom radu te da ćemo naposljetku donijeti pravu odluku za svoj daljnji život.

A vi, dragi čitatelji, ako ne možete doći u našu školu i pogledati uživo izložbu, možete to učiniti na daljinu.... ;-)  Uživajte!

ANTE  ČUIĆ, 4. b