Snaga našeg zajedništva: 11.500,00 kuna za Petrinju

Kažu da ono što se ne zapiše, kao da nije ni bilo. Ne slažemo se baš s tom tvrdnjom jer, složit ćemo se, naljepše se stvari događaju u skrovitosti. Daleko od reflekora i očiju javnosti.  No, želimo s vama podijeliti jednu lijepu vijest, na koju ćete, vjerujemo, svi biti ponosni. Nastava na daljinu u tome nas je pomela, ali smo na tren. 

Sjećate li se naše humanitarne akcije "Lupi petama i reci: Evo, sve za Petrinju"? Sve je započelo negdje krajem veljače i trajalo je puna tri tjedna. Prodavanja toplih sednviča tijekom velikog odmora u atriju škole zbog čega su okolne pekare bile u minusu?  "Cjenkanja" s kolačima i ostalim slasticama samo da se prodaju i da se nešto zaradi, taman to značilo po milijunti put - i nakon velikog odmora - ući u jedan te isti razred, s velikom opasnošću da ćeš zakasniti na sat i možda dobiti neopravdani? Pa dobro, nisu baš takvi naši nastavnici, oni su nas i podržali u svemu. Naravno, uz obećanje da ćemo se držati svih epidemioloških mjera. Obećanje dano, obećanje ispunjeno. 

A jeste li zaboravili naše originalne majice koje smo tiskali za tu prigodu, a čijim se dizajnom (i kvalitetom) ne bi posramili ni najjače odjevni gurui? Ovdje isprika svima onima koji su tražili veću veličinu, a ostali su samo mali brojevi. Krivo smo procijenili: enkageovci nemaju samo "XL srce" (bolje rečeno "XXL srce"), već veličini njihova srca odgovara veličina majice. Sapienti sat.

petrinja 2A je li vam u sjećanju naša tombola u dvorištu škole kada smo podijeli, zahvaljujući mnogobrojnim donatorima, gotovo stotinu nagrada? Nitko nije gubio nadu da će baš sljedeći izvučeni listić biti njegov.  A nagrade sve izazovnije. Ulaznice za kino i muzeje, nakit, bonovi za frizerske salone  i najpoznatije slastičarnice u našem gradu, knjige, članarina za teretane, umjetničke slike i fotografije s potpisom...  Nema čega nije bilo.  No, ruku na srce, posebno privlačne nagrade bile su one naših profesora koji su nam omogućili bilo "opravdanje" od ispita", "oslobođenje" od dijela gradiva ili pak koji postotak više na ispitu... Vjerujem da smo ih znali iskoristiti u pravo vrijeme na pravome mjestu. 

Na kraju smo još jedne školske godine. I baš se je dobro prisjetiti svega ovoga. Ne samo da se ne zaboravi, nego da uvidimo koliko dobra ima u NKG-u (a u napasti smo vidjeti smo loše) i koliko možemo kada smo zajedno: a možemo puno toga, tako nam malo treba. Samo malo. Sve je krenulo od ideje naših maturanata. Jedna mladenačka ideja pokrenula je lavinu dobrote u našoj gimnaziji. 

U tri tjedna, koliko je trajala akcija, prikupili smo za u potresu nastradalu Srednju školu "Petrinja" 11.500,00 kuna. Da, dobro ste pročitali: jedanaest tisuća petsto kuna. Hvala svima koji su na bilo koji način dali sebe u ovoj akciji. Vjerujem da nema ikoga od nas tko nije ponosan na sebe i cijelu gimnaziju - baš zbog ove akcije. Upravo prikupljenih 11.500,00 kuna, koje smo uplatili na račun Srednje škole "Petrinja" (a novac je samo kapljica u oceanu), samo su pokazatelj koliko možemo kada hoćemo.

petrinja 3Naša je akcija trebala nakon proljetnih praznika obuhvatiti i sve škole Splitsko-dalmatinske županije. Sve je već bilo razrađeno na Vijeću učenika srednjih škola grada Splita i Vijeću učenika srednjih škola Splitsko-dalmatinske županije; Županija je svesrdno podržala našu akciju, no zbog primoranosti održavanja nastave na daljinu, baš kada se je sve zakutalo, sve je ostalo samo na ideji... A "ideja je vječna", rekao bi Kranjčević. I to nas tješi.      

Ovaj članak završavamo riječima maturanta Rina koje je uputio na početku tombule. Neka nam budu poticaj da čim prije "lupnemo nogama" i damo sve za one koji nas trebaju. I sjećajmo se svega dobra jer, kako reče naš don Frane Bulić: "iz kamena povijest, a iz povijesti svijest".

"Ovo je odlična prilika da se prepoznamo i postavimo kao oni od kojih će nešto započinjati, a ne kao oni koji će pasivno sudjelovati ili pak rušiti i zaustavljati dobre i plemenite inicijative. Zbog samog pokretanja ove akcije naša škola, a i mi učenici, dobili smo brojne pohvale. Ova akcija neka nam bude dodatan poticaj da prepoznajemo potrebe bližnjih i suosjećamo se s njihovom patnjom. Neka nas u tome vode Kristove riječi: "Zaista, kažem vam, što god učiniste jednomu od ove moje najmanje braće, meni učiniste.“ Sigurno je i da smo ovom akcijom pokazali kako nismo katolička škola samo u nazivu, već u onome što jesmo i što činimo."