Izlet trećaša

Sunčanog 2. listopada 2021 mi, učenici trećih razreda, uputili smo se s razrednicom 3.b sestrom Antonijom Delongom i vjeroučiteljicom Zrinkom Plenković.na jednodnevni izlet: Nacionalni park Paklenica - Nin - Zadar  Prije polaska izmolili smo Anđele čuvaru s ravnateljem don Josipom Dukićem jer se taj dan slavio blagdan Anđela čuvara. Putem do NP Paklenica izmolili smo krunicu predvođeni "duhovnikom" 3.b razreda Renatom Vilićem te se telefonskim pozivom čuli s razrednicom 3.a Anom Vučković koja nam je zaželjela sretan put.

U Paklenici smo se prošetali stazom Pjeskaricom koja je dobila ime po istoimenoj endemskoj biljci, a zatim pogledali video o Nacionalnom parku u prezentacijskoj dvorani. Okušali smo se i u penjanju, ali samo na umjetnim stijenama. Tu nam se pridružio don Josip Ulić, svima nam poznat kao Don Mrvica.  Uslijedio je posjet Ninu. U povijest Nina uveo nas je naš Ivan Mrčela kao pravi vodič. Svoju dobrodošlicu u kraljevski grad Nin uputio nam je župnik don Jerko Vuleta u crkvi sv. Anselma, koja je nekoć bila središte Ninske biskupije. Ondje smo slavili svetu misu koju je predvodio don Josip Ulić. Don Josip nam je u svojoj propovijedi približio ulogu i važnost anđela čuvara u našem životu. Oni nas čuvaju jer je svatko od nas u središtu Kristova srca i jer mu je svatko od nas neizmjerno važan - bez iznimke. Na kraju misnog slavlja izmolili smo poznatu molitvu Anđele čuvaru. Pomolili smo se zatim u kapeli Gospe od Zečeva pred Marijinim likom za vlastite nakane. U Ninu smo još vidjeli kip Grgura Ninskog i crkvu Sv. Križa ispred koje smo se zajedno fotografirali.

U poslijepodnevnim satima uputili smo se prema Zadru uz stihove poznate Oliverove pjesme, koju nam je don Josip "ubacio u uho" u svojoj propovijedi: "Otkad te znam, ja virujen u anđele..." . Po dolasku u Zadar nakon slobodnog vremena vidjeli smo crkvu sv. Šime Bogonosca koju je župnik don Josip Lenkić otvorio samo radi nas. Imali smo priliku dodirnuti pozlaćenu škrinju sv. Šime koju drže dva anđela istaljena iz turskih topova koji su prethodno bili crkvena zvona. Za uspomenu smo dobili pamuk sv. Šime da nas čuva. Prošli smo Kalelargom do crkvice sv. Donata u kojoj se ne slave sv. mise, ali se održavaju koncerti zbog izvrsne akustike. U nepodsrednoj blizini crkve sv. Donata renesansni je biser - crkva sv. Marije koja pripada benediktinskom samostanu. Ondje je i Arheološki muzej i stup srama gdje su se Rimljani izrugivali prijestupnicima zakona. Prošavši kraj sjemeništa Zmajević, vidjeli smo katedralu sv. Stošije. Uživali smo i u zvukovima morskih orgulja. Prije polaska u Split pomolili smo se sv. Nikoli Putniku za sretan povratak.

Na putu smo pjevali, kako bi rekla s. Antonija, pjesme njezine mladosti. Željno iščekujemo sljedeći izlet.

tekst: Klara Kozina, 3.a i Maja Radman, 3.b

fotografije: svatko pomalo