Izlet prvaša

U subotu, 2. listopada, mi učenici prvih razreda, zajedno sa svojim razrednicama s. Katarinom i prof. Tomislavom, bili smo na jednodnevnom školskom izletu.

Naše prvo odredište bio je Prirodoslovni muzej u Metkoviću. Tamo smo se upoznali s mnogobrojnim životinjskim vrstama i endemima Lijepe Naše koji žive na tom području. Također smo se upoznali s pticama selicama te migracijama ptica s tog područja u neke toplije krajeve ili iz drugih krajeva u „naš kraj ostavljeni“. Posvijestili smo si kako je naša priroda, koliko god bila lijepa i raznolika, toliko je i ugrožena našim djelovanjem.

Odmah nakon toga uputili smo se prema crkvi sv. Nikole gdje smo slavili svetu misu. Poslije svete mise, svećenik don Dino Prkut, koji je ujedno i bivši učenik naše gimnazije, rekao nam je nešto o crkvi te o povijesti župe. Tu smo imali kratku pauzu, a potom smo nastavili put prema novom odredištu.

Naše sljedeće odredište bio je jedan od poznatijih i ljepših arheoloških muzeja – Arheološki muzej Narona u Vidu. To je muzej koji je napravljen na ostatcima pronađenog hrama iz doba Rimskog Carstva. Tu smo se upoznali s raznolikim materijalnim kulturno-povijesnim izvorima kao što su kipovi, novac, svakodnevno posuđe i mnogo toga. Od novca do svakodnevnog posuđa starih Rimljana i kipova iz pronađenog hrama, ovaj muzej nam je omogućio pogled u daleku prošlost i na bogatstva u njoj.

Nakon posjeta muzeju otišli smo do crkvice sv. Vida gdje se nalazi poznata krstionica iz ranokršćanskog razdoblja. Na tom mjestu se nekada davno uz krstionicu nalazila velika starokršćanska bazilika. 

Sam vrhunac našeg izleta bilo je razgledavanje grada Metkovića. Doista, jedan prekrasni gradić s bogatom poviješću. Grad je malen i ljudi su bili prekrasni što nam je dodatno uljepšalo sam provod na izletu.

Oko 15 sati i 30 minuta krenuli smo prema marijanskom svetištu Vepric. Dok smo se vozili do samog odredišta, malo smo odmarali i izmolili Krunicu te zahvalili Gospodinu na divnom danu i što nam se omogućio izlet nakon duže stanke zbog pandemije. U Vepricu smo imali prigodu za samostalno razgledavanje svetišta, druženje i osobnu molitvu.

Povratak je bio u ranim večernjim satima. Sve u svemu, izlet je bio ugodan i lijepo smo se proveli.

Pavla Rapić, 1.B