Duhovna obnova za roditelje u Vepricu

Korizmena duhovna obnova za roditelje učenika naše škole održala se 2. travnja 2022. g. u svetištu Majke Božje Lurdske u Vepricu. Uz roditelje susretu su prisustvovali: ravnatelj don Josip Dukić, razrednice i pojedini predmetni nastavnici.

Program je započeo oko 9 i 30 uvodnom molitvom i pozdravom u kojem je ravnatelj istaknuo radost zbog mogućnosti organiziranja ovog susreta nakon dvogodišnje pauze uzrokovane pandemijom.  Potom je predavanje pod naslovom „Brak – pustinja ili obećana zemlja“ održao don Ante Rako, predsjednik Školskog odbora i profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu. Uspoređujući Isusove kušnje u pustinji s kušnjama bračnih parova i roditelja, don Ante je istaknuo kušnju idealiziranja stvarnosti odnosno supružnika. Idealizirajući stvarnost činimo sami sebe nesposobnima živjeti i uživati u istinskoj stvarnosti. No Isus, koji nije htio pretvoriti kamenje u kruh i koji je umro žedan, uči nas da postoji nešto mnogo važnije od zadovoljenja potreba i ljepše od naše idealne vizije stvarnosti, a to je Božja riječ, Božja volja.

Osvrćući se na drugu i treću Isusovu kušnju, don Ante je upozorio supružnike da u braku ne bi trebalo biti kompromisa, ali bi trebalo biti dogovora i suživota. Pritom je podsjetio na crkveni naziv za brak: dijeljenje zajedničke sudbine čitavog života. Također je upozorio roditelje na napast preopterećenosti poslom ističući da ono najvažnije što svojoj djeci trebaju dati jesu oni sami, njihova bit.

Svoje predavanje don Ante je završio napominjući kako nitko ne zna koliko će trajati njegovo putovanje kroz pustinju i hoće li ikada doći u Obećanu zemlju. Upravo se u tome krije glavni zadatak roditelja – pomoći djeci da što manje budu u pustinji. Pogled na djecu zapravo je pogled na Obećanu zemlju.

Nakon predavanja susret se nastavio pobožnošću križnog puta, iza koje su sudionici imali priliku za svetu ispovijed. Vrhunac susreta bilo je euharistijsko slavlje koje je predvodio don Ante Rako uz koncelebraciju ravnatelja don Josipa Dukića. U svojoj propovijedi don Ante je izrazio nadu da će supružnici shvatiti kako potpuno voljeti nekoga može samo Isus Krist. Stoga je On jedini koji im može pomoći voljeti svoga bračnog druga iskreno i potpuno – onako kako su to obećali na dan svoga vjenčanja.

Duhovna obnova završila je zajedničkim ručkom i druženjem.