panel
162
učenika
panel
13
sjemeništaraca
panel
30
djelatnika

Učenici Nadbiskupijske klasične gimnazije započeli novu školsku godinu

„Puno je novih početaka u ljudskom životu koji, baš poput početka nove školske i vjeronaučne godine, sa sobom nose neizvjesnost. No ne trebate se bojati već biti radosni jer je u našu neizvjesnost ušao Krist koji sa svima nama želi koračati kroz ovu školsku godinu. Na nama je samo da mu otvorimo srce kako bi u svakom od nas pronašao prijatelja“, kazao je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodeći euharistijsko slavlje za učenike i djelatnike Nadbiskupijske klasične gimnazije „Don Frane Bulić“ i Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu, na početku nove školske godine u ponedjeljak 7. rujna.

Na misi u sjemenišnoj kapeli koncelebrirali su ravnatelj gimnazije don Josip Dukić, novi ravnatelj Sjemeništa don Jure Bjeliš, provincijal Hrvatske dominikanske provincije fr. Anto Gavrić, OP, odgojitelji i profesori, a pjevao je mješoviti zbor Nadbiskupijske klasične gimnazije pod ravnanjem s. Lidije Matijević.

Kroz homiliju nadbiskup je učenicima i profesorima govorio o čudu ozdravljenja čovjeka s usahlom rukom iz evanđelja. Kazao je kako Isus primjećuje tog čovjeka koji je za druge često nevidljiv, nekoristan i suvišan te ga iz ljubavi poziva da stane u sredinu. Njegova ruka vjerojatno je zatvorena, skupljena te ga Isus poziva da ju otvori, ispruži, a čovjek potom ozdravi. „Ova slika ispružene i zdrave ruke veoma je važna u našim međusobnim odnosima. Kada nekoga želimo zarobiti, zadržati za sebe, u opasnosti smo da nam usahnemo, budemo paralizirani i sebični. Isus i nas poziva da naše ruke i srca otvorimo i ispružimo za druge, da činimo dobro“, istaknuo je nadbiskup i pojasnio kako ispružena ozdravljene ruka simbolizira cjelovitoga i dobroga čovjeka, spremnoga pružiti ruku drugom čovjeku, pomoći mu. „Ova škola želi vam pomoći upravo u tome, da ono što je istinito, lijepo i dobro bude ugrađeno u vašu osobnost i u vaš život“. Poželjevši svima sretan i blagoslovljen početak, nadbiskup je zaželio da ovu školsku godinu grade s Kristom koji je snaga i nadahnuće svake životne novosti.

Na samom početku ravnatelj Dukić pozdravio je sve okupljene, a posebno prvaše koje je pozvao da zajedno s ostalima i s Kristom grade ljepotu zajedništva školske i sjemenišne zajednice. Zahvalio je nadbiskupu za niz poticajnih misli te istaknuo da njegova prisutnost jača svijest da je ovo katolička škola čiji su učenici zapravo učenici Isusa Krista. Sve okupljene pozdravio je i ravnatelj Sjemeništa don Jure Bjeliš. Učenicima je poručio da ako dobro započnu već su pola napravili.

U novu je školsku godinu upisano 199 đaka u sva četiri razreda gimnazije. Petnaest je sjemeništaraca u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu, i tri dominikanska sjemeništarca.