panel
162
učenika
panel
13
sjemeništaraca
panel
30
djelatnika

Misa za gimnazijalce Nadbiskupijske klasične gimnazije u Splitu u povodu početka nove školske godine

U povodu početka nove školske godine splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodio je euharistijsko slavlje za učenike i sve djelatnike Nadbiskupijske klasične gimnazije „Don Frane Bulić“ i Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu, u ponedjeljak 5. rujna u sjemenišnoj kapeli. Koncelebrirali su ravnatelj gimnazije don Josip Dukić, rektor sjemeništa don Jure Bjeliš te prefekt don Vedran Torić, a svečano je bogoslužje svojim pjevanjem uveličao mješoviti zbor Nadbiskupijske klasične gimnazije pod ravnanjem s. Lidije Matijević.

Na početku je nazočne pozdravio ravnatelj Dukić, na poseban način prvaše, zaželjevši im da se što prije uklope u školski program i školu dožive svojom školom. Istaknuo je njezinu katoličku oznaku, što znači da je u središtu duhovne formacije Isus Krist i njegovo milosrđe. Da bez milosrdnog Isusa ne možemo bila je svjesna i današnja svetica Majka Terezija, koja je bila Njegovo sredstvo milosnog djelovanja, naglasio je ravnatelj Dukić dodavši da je Isus Alfa i Omega sretnog i blagoslovljenog početka nove školske godine.

Nadbiskupijska klasična gimnazija ima svoju najdužu tradiciju u Splitu. Ovo je 316 početak nove školske godine u ovoj gimnaziji u koju su brojni naraštaji utkali svoje talente i sposobnosti, naglasio je nadbiskup Barišić pozdravivši nazočne školarce i djelatnike škole. U svojoj je propovijedi splitsko-makarski nadbiskup protumačio evanđeoski tekst, Isusovo naučavanje u sinagogi, školi u kojoj su Židovi učili čitati i pisati. Važno im je bilo znanje. Međutim, naglasio je nadbiskup, „samo znanje nije dovoljno. Bitan je intelektualni rast ali još više duhovna formacija i cjeloviti razvitak ljudske osobe. Zato Isus povezuje odgoj i obrazovanje, informaciju i formaciju, znanje i mudrost. Sveti Pavao u poslanici Kološanima naviješta Isusa Krista, Učitelja, Život, ne kao formule i naučeno napamet znanje nego kao onoga koji formira osobu da bi se ona suobličila njemu“. Mons. Barišić je u tom surječju pojasnio učenicima što znači da je njihova gimnazija „katolička“. „Ona je usmjerena na cjelovitost odgoja. Važno  je da vrednujete jedni druge, da budete prijatelji spremni na suradnju, na iskrenost i pravednost. Katolička je i stoga što se naši profesori trude u ljubavi da raste u vama čovještvo, vrednote razumijevanja, praštanja i mira“, istaknuo je. Osvrnuo se i na proglašenje sveticom Majke Terezije, koja je bila velika humanitarka, nobelovka, svjedokinja Božjega lica, koja je unosila to svjetlo u ljudsku tamu i ispunjena Božjim milosrđem doticala srca drugih. Na kraju je svoje propovijedi nadbiskup istaknuo kako je dobro što uvijek imamo priliku iznova započeti, što su nam darovani novi počeci da bismo se mogli duhovno i intelektualno ostvariti. „Potrudite se da ova škola s vama bude uistinu katolička, da bude uzorna za sve sestrinske srednje škole u Splitu, da drugi vide kakav bi odnos trebao biti između profesora, učenika, roditelja, ravnatelja i odgojitelja. Imamo poslanje i misiju. Ljubljeni smo – ljubimo! Voljeni smo – volimo. Tu ljubav imate upisanu ne u svoj dnevnik nego u srce. Stoga želim da lice Milosrdnoga osvjetljava lice vaše i vaših kolega te prostor kako ga ne bi zamračile maske egoizma“, poručio je nadbiskup Barišić.

U novu je školsku godinu upisano 192 đaka (104 učenice i 88 učenika) u sva četiri razreda gimnazije, od kojih je 16 sjemeništaraca (Splitsko-makarske nadbiskupije, Šibenske biskupije i Dubrovačke biskupije) te jedan dominikanski sjemeništarac. U školi je zaposleno 29 djelatnika, a od toga 24 profesora, među kojima su 4 svećenika i 5 redovnica, ostalo su profesori laici.