Školski izlet drugih razreda

U subotu, 1. listopada, učenici drugih razreda uputili su se zajedno sa svojim razrednicama, prof. Tomislavom Baković i s. Katarinom Nekić, u vjeri i zajedništvu na jednodnevni školski izlet. S nama je bio i naš ravnatelj don Josip Dukić.

Jutarnji polazak obilježili smo molitvom u 7:30 koju je predvodio don Josip. Prva destinacija našeg izleta bio je otok udaljen 10 kilometara od Skradina – Visovac. Na otoku se nalazi franjevački samostan i crkva iz 17. stoljeća. Do otoka smo došli s dva manja broda koja su nas u nekoliko minuta prenijeli na tu biološku, kulturnu, vjersku i povijesnu fantaziju. Posjetili smo na otoku i muzej u kojemu se nalazi najmanja knjiga na svijetu (veličine 3.5 mm x 3.5 mm) u kojoj je napisana molitva Očenaš na čak sedam jezika. Također, nalazi se tu i vrijedan primjerak basni slavnog Ezopa iz 1487. godine. Poslije obilaska muzeja imali smo misno slavlje u crkvi Gospe Visovačke koje je predvodio don Josip.

Poslije Visovca uputili smo se u Šibenik. Prvo odredište bilo je Hrvatsko nacionalno svetište svetog Nikole Tavelića. Fra Josip Ivanović, upravitelj svetišta, uveo nas je u priču o životu Nikole Tavelića. Također, bilo je riječi i o samoj crkvi, o povijesti izgradnje i umjetničkog razvoja. Crkvu obilježavaju iznimni oltari, a posebno onaj svetog Nikole Tavelića. U istom svetištu nalazi se i mali muzej u kojem se između ostaloga čuvaju i sandale svetog Nikole Tavelića.

Katedralu svetog Jakova bilo je nemoguće izbjeći. Ispred katedrale, čuli smo nešto kratko o njenom nastanku i izgledu. Poslije, kada smo ušli, dobili smo plan katedrale i po njemu smo pratili priču i povijest katedrale koja je za vrijeme Domovinskog rata bila oštećena. Unutarnji, a i vanjski dio katedrale, predivan je te planski i umjetnički razrađen. Kako bismo utvrdili znanje, posjetili smo i Interpretacijski centar šibenske katedrale Civitas Sacra u kojemu smo pogledali kratki dokumentarac o katedrali svetog Jakova. Ljubazna voditeljica Ana provela nas je po muzeju, pokazujući nam razne zanimljivosti o katedrali poput one da je katedrala građena bez vezivnog materijala. Dobili smo i viziju o samom načinu gradnje kupole.

Uslijedio je i dvosatni odmor u kojemu smo prošetali gradom, jeli i uživali u ljepotama grada Šibenika. Nakon odmora, u 16:30 popeli smo se na tvrđavu svetog Mihovila. Na tvrđavi, koja je najstarija od četiri postojeće u Šibeniku, vidjeli smo projekciju kako je je nastala sama tvrđava te kako se sveti Mihovil izborio za nju. S tvrđave se pruža prekrasan pogled na cijeli grad. Na njoj se nalazi i pozornica na kojoj nastupaju brojni hrvatski i strani izvođači.

Uputili smo se prema kolodvoru i posljednje mjesto bio je Primošten. Sam Primošten poznat je po sutonu koji smo i sami imali priliku vidjeti. Svi smo zaista bili oduševljeni. Posjetili smo crkvu svetog Jurja u kojoj se nalazi prikaz Gospe od Loreta. Poslije molitve u crkvi, uputili smo se prema autobusu i krenuli za Split.

S Bogom, u pjesmi, molitvi, zajedništvu i razgovoru stigli smo oko 20:30 u Split. Iskreno se radujemo sljedećem izletu i novim uspomenama.

Tekst: Marija Drlje, 2. b

Fotografije: Marin Matijaca, 2. b