Obilježavanje Dana sjećanja

Povodom Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i na žrtvu Vukovara i Škabrnje naši učenici su na likovnoj radionici, koju je organizirala nastavnica Likovne umjetnosti, s. Antonija Delonga, izradili radove u različitim medijima i likovnim tehnikama. Učenici četvrtih razreda izradili su plakate, dok su se učenici nižih razreda okušali u različitim likovnim tehnikama kako bi kroz svoje radove izrazili poštovanje i zahvalnost svima onima koji su dali život za obranu Domovine.

Dio tih radova izložen je 16. studenog na izložbi učeničkih radova „Sjećanje na Vukovar” u Galeriji Zvonimir u Solinu u organizaciji Javne ustanove u kulturi Zvonimir. Izložbu su otvorili ravnatelj Javne ustanove u kulturi Zvonimir Solin, Tonći Ćićerić, te ravnateljica OŠ Plokite, Marijana Smoje. Izložba je obuhvaćala izabrane radove učenika OŠ don Lovre Katića (Solin), OŠ Vjekoslava Paraća (Solin), OŠ kraljice Jelene (Solin), OŠ kralja Zvonimira (Solin), OŠ Manuš (Split), OŠ Plokite (Split), OŠ Bol (Split), OŠ Slatine (Slatine), OŠ Josipa Pupačića (Omiš), OŠ Stjepana Radića (Tijarica) te radove učenika naše škole. Preostali likovni radovi učenika zajedno s literarnim radovima izloženi su atriju škole.

Uoči Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i na žrtvu Vukovara i Škabrnje, 17. studenog, u školi je bio održan prigodni program koji je s učenicima priredio don Vedran Torić. Učenice 3. a razreda pročitale su ulomak iz Evanđelja po Ivanu te nas pozvale na razmišljanje.

„Bog se očitovao u Vukovaru, U Kristu ranjenom i proslavljenom.

A upravo nas je Krist svojim uzdignućem na križ spasio: dok ga zlo razapinje, on se iz ljubavi daje do kraja. Dok zlo njegovo tijelo mrcvari i ranjava, on u isti trenutak rane čini izvorom našeg spasenja. Dok zlo nad Kristom bijesni, on oprašta…

Žrtve Vukovara, Škabrnje i tolikih drugih stratišta – Kristove su otvorene rane. I svaka od njih svjedoči o neprocjenjivoj vrijednosti svakoga od nas. One se ne zatvaraju jer se ljubav ne zatvara. One se ne povlače u sebe, već žive za drugoga.

Ta nas je istina i danas ovdje okupila.

Stoga naš pogled danas ne ostaje na strahotama, na neprijateljima, na zlu i njegovim nedjelima, već na Ljubavi koju ni smrt ne može uništiti. Ljubavi koja je pobijedila zlo.“

Potom su učenici u atriju škole upalili lumine koje su postavili ispod prigodnog panoa te smo zajednički izmolili molitvu odrješenja za pokojne i otpjevali „Bože, čuvaj Hrvatsku“.

Na sam Dan sjećanja, 18. studenog, kako bi odali počast svim poginulim hrvatskim braniteljima i civilima u Domovinskom ratu, učenici su zajedno sa svojim nastavnicima s poštovanjem i dostojanstveno upalili lampione na početku Vukovarske ulice pokraj spomenika „I u mom gradu Vukovar svijetli“, skulpture brončanog dječačića anđela s luminom u rukama, te izmolili krunicu kojoj su se pridružili brojni okupljeni građani.