Obavijest o ostvarenju prava na besplatni javni željeznički prijevoz

Vlada RH donijela je Zaključak o nastavku provedbe pilot-projekta besplatnoga javnog željezničkog prijevoza djece i učenika osnovnih i srednjih škola na području RH do 31. prosinca 2024. godine.

Pilot-projekt obuhvaća neograničena svakodnevna putovanja vlakom od mjesta stanovanja do mjesta školovanja i povremena putovanja, kao što su jednodnevni izleti, odlasci liječniku, na ljetovanje i druga putovanja, u 2. razredu redovnih vlakova u mjesnom i međumjesnom prijevozu.

Djeca do polaska u osnovnu školu, učenici osnovnih škola, učenici srednjih škola i djeca do 18 godina koja ne pohađaju školu, od 1. siječnja 2023. do 31. prosinca 2024. ostvaruju pravo na besplatan prijevoz vlakom u 2. razredu redovnih vlakova.

Kako ostvariti pravo na besplatno putovanje?

Učenici osnovnih i srednjih škola pravo na besplatno putovanje ostvaruju na temelju pametne kartice HŽ Putničkog prijevoza.

Izrada pametne kartice s profilima za besplatna putovanja naplaćuje se 2,65 € (19,97 kn). Profil na pametnoj kartici vrijedi za školsku godinu 2022./2023., odnosno do 31. kolovoza 2023. godine, a za školsku godinu 2023./2024. bit će potrebno zatražiti novi profil.

Za izradu pametne kartice potrebno je dostaviti:

  • zahtjev za izradu pametne kartice koji možete preuzeti ovdje (zahtjev sadrži i potvrdu obrazovne ustanove). Potvrda obrazovne ustanove koja se dostavlja može biti i e-potvrda za učenike koju možete preuzeti s https://potvrde.skole.hr putem sustava e-građani ili potvrda iz e-dnevnika koju možete preuzeti s https://ocjene.skole.hr - Osobni podaci (podaci o učeniku).
  • fotografija u boji veličine 3x3,5 cm koja ne smije biti starija od godinu dana.

Zahtjev i fotografiju možete poslati e-mailom, poštom ili ga predati na blagajni. Najbližu blagajnu potražite na karti.

Ako zahtjev predajete putem e-maila Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili šaljete poštom, iznos od 2,65 € (19,97 kn) potrebno je uplatiti na IBAN HR9523400091510252920 (pod svrhu uplate potrebno je navesti izrada pametne kartice - djeca besplatno, uz ime i prezime djeteta), priložiti potvrdu o plaćanju i navesti na kojoj blagajni želite preuzeti pametnu karticu.

Zahtjev za izradu šalje se na jednu od sljedećih adresa:

  • Regionalna jedinica Split, Obala kneza Domagoja 8, 21 000 Split

Ako zahtjev predajete na blagajni, iznos od 2,65 €/19,97 kn potrebno je platiti prilikom preuzimanja pametne kartice.

Prilikom ispunjavanja zahtjeva mogu se odabrati do dva profila. Učenici koji putuju svakodnevno od mjesta stanovanja do mjesta školovanja mogu odabrati profil Učenici OŠ/SŠ pretplatna karta i navesti željenu relaciju (ispuniti na poleđini zahtjeva) i profil Učenici OŠ/SŠ pojedinačno putovanje. Učenici koji vlakom putuju povremeno (izleti, odlasci liječniku i sl.), odabiru samo profil Učenici OŠ/SŠ pojedinačno putovanje.

Organizirana grupna putovanja djece potrebno je najaviti najmanje 7 dana prije namjeravanog putovanja na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Učenici koji su izradili pametnu karticu:

  • tijekom školske godine 2022./2023., odnosno od 1.9. do 31.12.2022., ne trebaju ponovno kupiti profil
  • tijekom školske godine 2021./2022. trebaju kupiti profil s valjanosti do 31.8.2023.

Profil se može kupiti na blagajni po cijeni od 2,65 € (19,97 kn) uz predočenje pametne kartice te identifikacijskog dokumenta na kojemu je naveden datum rođenja. Iznimno djeca koja su starija od 18 godina i pohađaju srednju školu trebaju dostaviti i potvrdu obrazovne ustanove za školsku godinu 2022./2023.

Pretplatna karta preuzima se samo jedanput na blagajni i omogućava svakodnevna putovanja od mjesta stanovanja do mjesta školovanja.

Pojedinačne karte za povremena putovanja preuzimaju se na blagajni prije svakog putovanja, a u slučaju da blagajna ne radi, preuzimaju se u vlaku.

Dodatne informacije možete zatražiti na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..