Posjet misionara don Jakoslava Banića

U petak, 10. veljače 2023., sat razrednika održan je za sve razrede u velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa. Tada je našu školu posjetio don Jakoslav Banić, svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije i bivši enkageovac. Don Jakoslav će 19. veljače 2023. primiti misionarski križ kao znak misijskoga poslanja i službe koju će uskoro započeti u Ugandi. Stoga smo željeli od njega iz prve ruke saznati zbog čega je nakon devetnaest godina svećeničke službe u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji odlučio okrenuti novu stranicu i otići u dalek nepoznat svijet. U svojem veoma zanimljivom predavanju, koje je bilo popraćeno mnoštvom osobnih fotografija iz Ugande, don Jakoslav nam je odgovorio i više od onoga što smo očekivali: otvorio nam je svoje srce. Njegovo je izlaganje bilo svjedočanstvo o Božjoj strpljivoj i velikodušnoj ljubavi prema svakom čovjeku.  

Don Jakoslav je  već tijekom svojega bogoslovskog studija imao želju za odlaskom u misije te je 2002. godine posjetio Tanzaniju. Nakon što je 2021. godine ponovno izrazio želju za odlazak u misije, nadbiskup je prihvatio njegovu molbu i prošle mu godine odobrio odlazak. „Tek sada shvaćam da ranije nisam bio spreman za odlazak u misije, iako sam to silno želio. Bog me pripravljao sve ovo vrijeme i tek sada mogu reći da je ovo pravo vrijeme za moj odlazak. Bog uvijek zna kada je i što je najbolje za nas. Za njega nikada nije kasno“, rekao je don Jakoslav.

Don Jakoslav odlazi u Afriku, u Ugandu, u biskupiju i mjesto Moroto, gdje će na početku svoga djelovanja surađivati u biskupijskim obrazovnim ustanovama i biti na ispomoć u pastoralu te obavljati pripreme za izgradnju nove misijske postaje. Biskupija Moroto veličine je kao polovica Hrvatske i broji preko pola milijuna vjernika o kojima se skrbi dvanaestak svećenika u pet župa. Moroto je jedan od najsiromašnijih dijelova Ugande u kojem žive stanovnici plemena Karamadžon koje je sa strane društva marginalizirano i žive na rubu siromaštva, u što smo se imali prilike uvjeriti iz don Jakoslavovih fotografija.

„Radost je glavna odrednica ljudi kojima odlazim. Oni jesu najsiromašniji među siromašnima te upravo zbog toga fascinira radost koju svakodnevno žive. I ja osjećam radost što dolazim upravo među njih i molim Gospodina da i mene učini njihovim siromahom kako bi ta njihova radost ispunila moj život i moje poslanje jer jedino blago kojeg želim posjedovati je Isus Krist. Ako Njega imam, imam sve.“

Don Jakoslav je na kraju svojega svjedočanstva ohrabrio sve učenike i učenice na redovito izvršavanje svojih školskih obveza, koliko god nam se ono poneka činilo mučno i teško. Imajući u vidu da je mnogoj djeci u Africi uskraćeno to pravo, što je i uzrok tolikom siromaštvu, postaje jasnije zašto bismo svoje srednjoškolsko obrazovanje trebali shvatiti ne samo ozbiljno, već kao poseban dar i privilegij.    

Prije rastanka don Jakoslavu smo uručili i svoj mali novčani iznos koji smo prikupili po razredima u proteklom tjednu te slatkiše za one najmanje u Africi.