Godišnja formacija djelatnika katoličkih škola u Hrvatskoj

Šesnaest djelatnika naše gimnazije sudjelovalo je 11. ožujka 2023. u Šibeniku i Vodicama na Stručnom usavršavanju svih djelatnika katoličkih škola u Republici Hrvatskoj. Tema skupa bila je „Sadašnjost i budućnost katoličkih škola – stanje, izazovi i perspektiva“. Na susretu se okupilo petstotinjak djelatnika iz 24 katoličke škole u Republici Hrvatskoj.

Prvi dio program odvijao se u Vodicama. Rad je započeo molitvom i uvodnim razmatranjem biskupa Antuna Škvorčevića. Polazeći od pročitana ulomka iz Pavlove Poslanice Korinćanima, biskup je progovorio o svojevrsnom Pavlovu evangelizacijskom odgojno-obrazovnom modelu koji se temelji na onome što ostvaruje Bog, a učitelji odgojitelji su u službi rasta Božjeg djela u ljudima.

Potom je rektorica Zadarskog sveučilišta prof. dr. sc. Dijana Vican na temelju znanstvenih istraživanja održala predavanje o mjestu katoličkih škola u okviru odgojno-obrazovnog sustava Republike Hrvatske, europskih i svjetskih kretanja, ocrtavajući njihovu sadašnjost i budućnost.

Organiziran je zatim okrugli stol na kojemu su sudjelovali p. Sebastian Šujević, dr. sc. Josip Skejo, Anita Trešćec i Katarina Varenica. Sudionici su u prvom dijelu iz vlastitog iskustva predstavili koji su to stereotipi i predrasude o katoličkim školama. U drugom su dijelu pokušali dati odgovor na koji način katoličke škole mogu ukloniti navedene stereotipe i predrasude. Susret je nastavljen prikazom dobrih praksi katoličkih škola te nakon toga objedom.

Poslijepodnevni dio programa ponovno se odvijao u prostorima Katoličke osnovne škole u Šibeniku, gdje su održane radionice za sve sudionike. Susret je završio u šibenskoj katedrali misnim slavljem koje je predvodio domaći biskup Tomislav Rogić.

Za detaljnije informacije:

https://katolicke-skole.hbk.hr/2023/03/14/drugi-dan-godisnje-formacije-djelatnika-katolickih-skola-u-hrvatskoj/