Naši maturanti u Međugorju

Prvog dana travnja mi maturanti NKG-a 4. a i 4. b razreda uputili smo se na 21. Susret maturanata Splitsko-makarske nadbiskupije s našom vjeroučiteljicom Zrinkom Plenković. Društvo u autobusu pravili su nam vršnjaci iz Prometne škole, a na samom početku putovanja do BiH preporučili smo se Majci Božjoj u zaštitu.

Susret, na kojem je bilo više od 700 maturanata, započeo je euharistijskim slavljem u crkvi sv. Ante na Humcu. Predvodio ga je dubrovački biskup Roko Glasnović. U svojoj je propovijedi biskup Glasnović naglasio kako je smisao  svih naših djela spasenje i upoznavanje Isusa Krista. On nas voli onakve kakvi jesmo i zna što će s nama te nam svojom ljubavlju pomaže da budemo njegovi originali, rekao je biskup.

Potom je uslijedilo svjedočanstvo don Roka Kaštelana koji nam je ukratko ispričao svoj životni put. Još je u djetinjstvu sam sebi postavljao ozbiljna egzistencijalna pitanja. Kako je odrastao, upadao je u različite oblike ovisnosti, a njegovi su problemi postajali sve veći dok ga prijatelj nije uključio u jednu molitvenu zajednicu. Tada je postupno počeo shvaćati da samo Bog može u potpunosti ispuniti njegov život. Nakon don Roka obratila nam se predstojnica Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije, dr. sc. Jadranka Garmaz, koja je poručila da uvijek računamo na Krista i da budemo njegov glas u svijetu. Zatim smo posjetili Međugorje. Svoje smo slobodno vrijeme iskoristili za razgledavanje crkve sv. Jakova, molitvu u kapelici i penjanje na Brdo ukazanja. Vjeroučiteljica Zrinka podsjetila nas je da ne zaboravimo pozdraviti onu zbog koje smo došli – Mariju.

Naš boravak u BiH zaključili smo samostalnim istraživanjem Mostara. Prošetali smo tako do Starog mosta, koji se nalazi na UNESCO-vu popisu zaštićenih spomenika kulture, a oni hrabriji popeli su s na Mostarski zvonik mira. Na povratku do Splita uživali smo pjevajući domaće i strane hitove te duhovne pjesme.

Maja Radman, 4. b

WhatsApp Image 2023 04 03 at 20.44.31