UVERTIRA U SVETO TRODNEVLJE

Na Veliku srijedu, 5. travnja 2023., prije negoli je školsko zvono označilo početak proljetnih praznika, u našoj je školi poslije skraćene nastave održana kratka duhovna obnova kao uvertira u Sveto vazmeno trodnevlje. Duhovnu je obnovu predvodio don Klement Radosoljić, mladomisnik i bivši enkageovac.

U pokorničkom bogoslužju, koje je prethodilo svetoj misi, don Klement nam je pomogao sabrati se i pomno ispitati savjest te se tako pripremiti za osobni susret s Bogom u sakramentu svete ispovijedi. Na raspolaganju je u velikoj dvorani bilo desetak svećenika. Uistinu smo u NKG-u veliki sretnici što za razliku od tolikih drugih vjernika koji ovih dana u redovima čekaju za sakrament pomirenja, mi u sklopu nastavnog dana imamo svećenike na dohvat ruke. Bilo je potrebno samo otvoriti svoje srce, pobuditi ga na kajanje i svoje grijehe predati Gospodinu: bez gužvi i čekanja.

Tumačeći u svetoj misi evanđeoski ulomak o Judinoj izdaji (Mt 26,14-25) i tami koja je obuzela njegovo srce (bila je noć kada je Juda izdao Isusa), don Klement je rekao da onoga trenutka kada se u našoj nutrini rodi grijeh, mi živimo u tami, živimo u noći. U sakramentu ispovijedi Isus Krist nam daruje oproštenje, a oproštenjem se rađa svjetlost u našim srcima. Isus Krist nije samo pobijedio smrt, već želi pobijediti svaki naš grijeh i svaku našu poteškoću. Da ne bismo bili u tami, već hodili u svjetlosti, važan je naš osobni odnos s Gospodinom. Stoga je don Klement potaknuo učenike na često pristupanje sakramentu svete ispovijedi i redovito sudjelovanje na nedjeljnoj svetoj misi - euharistiji. Osobit je naglasak stavio na svakodnevnu molitvu jer „molitva daje snage za naš trud“. Ohrabrio je sve učenike da se trude u izvršavanju svojih školskih obveza bez obzira na poteškoće i zahtjevnost nastavnih sadržaja: „Tvoj nastavnik vidi tvoj trud. On vidi tko se trudi, a tko se ne trudi. Juda se nije trudio. On je zatvorio svoje srce pred ljubavlju, pred Isusom Kristom. Otvori svoje srce! Prepusti svoje srce i školovanje Bogu. Trudi se uz Božju pomoć! Svaki će nastavnik razumjeti tebe, tvoje poteškoće i tvoje borbe.“  

Don Klement je pozvao i učenike i nastavnike da se mole jedni za druge: učenici za svoje nastavnike i nastavnici za svoje učenike. „Jedni smo drugima blagoslov, međusobno izgrađujemo jedni druge“, istaknuo je don Klement u svojoj homiliji te još jednom uputio svoj poziv da otvorimo svoja srca, živote i školovanju Bogu i one će nam pomagati.   

Na kraju svete mise, nakon ravnateljeve zahvale i dugotrajnog pljeska, don Klement je udijelio svoj mladomisnički blagoslov.