Boranka '23.

Tokom zadnjih godina svjedočimo sve većem broju požara uzrokovanih visokim temperaturama ili ljudskim nemarom. U svrhu očuvanja Lijepe Naše kao našeg jedinog i najdražeg doma, organizirana je Boranka - najveće volontersko pošumljavanje opožarenih dijelova Dalmacije. Ovoj su se plemenitoj akciji već 5. godinu pridružile i naše učenice 4.a i 4.b razreda predvođene prof. Stjepanom Perežom.

Sedmoga listopada s početkom u 8 sati, tri su se autobusa popunjena učenicima različitih škola i udrugama zaputila na Mosor. Pri dolasku je tvrtka Hrvatske šume, koja godišnje zasadi preko milijun stabala, pružila dobrodošlicu s paketićima koji su sadržavali domaće mandarine, sendviče, bocu vode i druge reklamne materijale, a cjelokupni je otpad bio recikliran. Netom nakon demonstracije sađenja započelo je veliko pošumljavanje. Uz sjemenke žira, nudile su si i već izrasle sadnice različitog drveća - hrasta crnike, čempresa i slično. Težina i zahtjevnost sađenja bili su prilagođeni mogućnostima pojedinca, tako da su mogli sudjelovati svi - i stariji, i djeca te tako ostaviti svoj pozitivan trag u prirodi.

U 12 sati, volonteri su se prisjetili teškoga fizičkoga rada u poljima iz naše nedavne prošlosti. Pomalo izmoreni volonteri su se organiziranim prijevozom uputili prema Splitu. Marljivi izviđači kao suorganizatori projekta, pomno su zalijevali zasađene sjemenke i sadnice, kao i one starije, čekajući nadolazeću grupu. Bio je ovo lijep pokušaj da svi zajedno prirodi vratimo barem dio onoga što ona nama svakodnevno pruža.

Ana Marinović, 4.b

Boranka 23      Boranka 23