Duhovno-pedagoški susret: "Podsjeti me što to bješe ljubav"

U našoj je gimnaziji u petak, 27. listopada 2023., održan duhovno-pedagoški susret koji je vodio don Ivan Terze, pastoralni povjerenik za mlade Splitsko-makarske nadbiskupije.

U prvom dijelu susreta don Ivan je održao predavanje na temu „Podsjeti me što to bješe ljubav“. Budući da smo zbog česte uporabe riječi ljubav zaboravili na njezino izvorno značenje, don Ivan je na samom početku naglasio da „ljubav“ nije samo emocija, već prvotno žrtva i sebedarje. Tek ukoliko se toga podsjetimo, utoliko možemo shvatiti što to znači: „Bog je ljubav“. Bog koji je ljubav svakom čovjeku daje slobodu i mogućnost da od svog života napravi remek djelo. Da bismo to uspjeli, ne smijemo ostati u našim grobovima sumnji i teškoća, već moramo izići iz njih kao i Lazar kada ga je Krist pozvao. Pozvani smo otkriti svoje talente i, razvijajući njih, doprinijeti zajednici. Ne smijemo težiti individualizmu, već biti prepoznatljivi po zajedništvu, odnosno „biti prisutni“ u odnosu s Bogom i s drugima.

Prvi dio duhovno-pedagoškog susreta završio je raspravom u kojoj su učenici i nastavnici iznijeli svoja razmišljanja.

Nakon pokorničkog bogoslužja uslijedila je sveta misa u velikoj kapeli koju je svojim pjevanjem animirao mješoviti gimnazijski zbor.

U posljednjem dijelu duhovno-pedagoškog susreta učenici su se sa svojim razrednicima osvrnuli na glavne točke susreta. Iznijeli su svoja razmišljanja i dojmove te prijedloge novih tema o kojima bi željeli slušati na nekom od sljedećih školskih susreta.