Adventska duhovna obnova za roditelje naših učenika i djelatnike NKG-a

U srijedu, 6. prosinca 2023. godine, u velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa održana je adventska duhovna obnova za roditelje naših učenika i djelatnike škole koju je predvodio don Ivan Terze, predstojnik Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije.

Na početku je ravnatelj pozdravio sve prisutne i izrazio radost zbog održavanja duhovne obnove. Predavanje na temu Moj brat je sin jedinac? don Ivan je započeo promišljanjem o 4. Božjoj zapovijedi - „Poštuj oca i majku da dugo živiš i dobro ti bude na zemlji.” Sve što uložimo u djecu i roditelje, možemo očekivati da će djeca vratiti nama. Roditeljska je uloga prevažna. Sve teže razumijemo svijet mladih, ali trebamo krenuti u razgovor s njima, reagirati i odgajati. Treba imati hrabrosti postaviti granicu djeci. Ne treba posustati ni odustati od djece, već u djecu treba ulagati, a pritom ne trebamo tražiti postulate koje smo mi živjeli. Važno je djecu pritom ne uspoređivati s drugom djecom.

Istaknuo je da je jedan od najvećih problema to što roditelji svoje probleme rješavaju preko djece, odnosno svoje nezrelosti i projekte koje nisu uspjeli ostvariti po pitanju ljubavi, sreće, obrazovanja, razbijaju o leđa djece. Don Ivan je zaključio da je veoma važno opraštati u obitelji, ali i priznati vlastite pogreške.

Ono što je danas roditeljima najzahtjevnije jest komunikacija. Djeci ne treba samo govoriti, nego ih treba čuti i biti spreman na ono što će reći. Umjesto kazne i prijetnje treba doći do djeteta i vidjeti uzrok njegovog ponašanja i prepoznati dječji poziv u pomoć.

U svom izlaganju don Ivan je stavio naglasak na smjernice za izgrađivanje obiteljskog duha i zajedništva. U obitelji treba biti prisutan, a ne isključen i posebno je potrebno umiješati ruke kad dođu problemi. Važno je uzajamno se voljeti, međusobno se poštivati i pomagati, zajedno raditi, slaviti i moliti.

Nakon predavanja roditelji su iznijeli svoja razmišljanja i iskustva. Potom je uslijedilo pokorničko bogoslužje i sveta misa.

Roditelji su na kraju duhovne obnove imali i priliku novčano pripomoći splitskim beskućnicima o kojima skrbe sestre milosrdnice kupnjom "PROFI božićnih kolača" i ukrasnih lampiona koje su marljivo napravili djelatnici Škole na inicijativu voditeljica školskog volonterskog kluba profesorice s. Antonije Delonge i profesorice Ane Vučković.