Dezinformacije - od lažnih informacija do stvarnih posljedica

Što su to dezinformacije? Koji je glavni izvor informiranja svakoj petoj osobi u dobi od 18 do 24 godine? Koja je razlika između misinformacije i malinformacije? Kako prepoznati dezinformacije? i na još mnogo pitanja, našim maturantima dala je odgovor doc.dr.sc. Suzana Peran s Odsjeka za komunikologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta u Zagrebu u sklopu svog predavanja „Dezinformacije - od lažnih informacija do stvarnih posljedica“ koje je održala 2. veljače u našoj školi.

Predavačica je navela da se petina mladih informira preko društvenih mreža među kojima je TikTok najpopularniji te da je istraživanje Fakulteta političkih znanosti pokazalo kako se svakodnevno najviše dezinformacija pronalaze na internetskim portalima i društvenim mrežama. Navela je niz primjera informacijskog poremećaja, a učenici su se uključili navodeći njima poznate primjere. Objasnila je učenicima obilježja dezinformacija i kako ih prepoznati te naglasila važnost medijske pismenosti kod mladih.

Predavanje je održano kao aktivnost projekta „Kritička analiza dezinformacija o vjerskim temama“ čiji je nositelj Hrvatsko katoličko sveučilište u partnerstvu s Hrvatskim katoličkim radiom i Hrvatskim društvom katoličkih novinara. Naša škola u projektu sudjeluje kao pridruženi partner zajedno s Katoličkom klasičnom gimnazijom s pravom javnosti u Virovitici, Biskupijskom klasičnom gimnazijom Ruđera Boškovića s pravom javnosti iz Dubrovnika i Franjevačkom klasičnom gimnazijom s pravom javnosti iz Sinja.