Državno natjecanje iz Vjeronauka

Svečano otvaranje Državnog natjecanja iz Vjeronauka za učenike osnovnih i srednjih škola održano je u utorak 23. travnja 2024. u dvorani Osnovne škole „Fran Krsto Frankopan“ Krk – PŠ Baška.

Natjecanje se provodi u organizaciji Ministarstva znanosti i obrazovanja, Agencije za odgoj i obrazovanje, Nacionalnog katehetskog ureda Hrvatske biskupske konferencije i Glasa Koncila.

Domaćini ovogodišnjeg natjecanja su PŠ Baška i Krčka biskupija. Na natjecanju su sudjelovale 44 ekipe iz cijele Hrvatske, koje okupljaju 176 učenika i 44 mentora. Tema natjecanja je Socijalni nauk Crkve.

Okupljenim uzvanicima te sudionicima natjecanja obratili su se ravnatelj škole domaćina Serđo Samblić, načelnik Općine Baška Toni Juranić, predsjednik Državnog povjerenstva Tomislav Tomasić i krčki biskup mons. dr. sc. Ivica Petanjak.

Tomislav Tomasić sve je pozdravio u ime AZOO-a i Državnog povjerenstva. Objasnio je da se izborom teme Socijalni nauk Crkve htjelo upoznati s bogatstvom koje on nudi, kao i potaknuti na razvijanje socijalnih vještina i kompetencija: zajedništva, solidarnosti, empatije, brige za čovjeka i život, odnosno, odgovornosti u izgradnji boljeg i zdravijeg društva. Čestitao je svima na postignutom uspjehu plasiranja na državno natjecanje te zaželio daljnji uspjeh.

Biskup Petanjak izrazio je radost što je Krčka biskupija, nakon državnog natjecanja održanog 2015. godine u gradu Krku, ponovno domaćin tog događaja. Svim natjecateljima zaželio je Božji blagoslov i uspješno natjecanje, te da sakupe što više znanja.

Program otvaranja glazbeno-scenskim nastupima oplemenili su učenici iz škole u Baški.

U program i tijek natjecanja sudionike su uveli predstojnik Katehetskog ureda Krčke biskupije mons. mr. sc. Zvonimir Seršić i član Državnog povjerenstva Zvonimir Lončar, prof.

Nakon prvog dijela natjecanja te izleta u crkvu sv. Lucije u Jurandvoru u kojoj je pronađena Bašćanska ploča, sudionici Državnog natjecanja iz Vjeronauka stigli su u Krk. U katedrali im je o njezinoj povijesti govorio generalni vikar Krčke biskupije mons. dr. sc. Franjo Velčić.

Potom su slavili euharistiju. Mons. Petanjak okupljenima se obratio homilijom u kojoj je tumačio čitanje iz Djela apostolskih o nastanku prvih kršćanskih zajednica te mučeništva i progonstva kojima su bili izloženi.

Naši učenici Ana Kaselj (4.a), Natali Miličević (4.a), Branimir Barać (2.a) i Roko Glibota (1.a) su u jakoj konkurenciji ušli u drugi krug natejcanja te osvojili 5. mjesto.

Učenicima i njihovoj mentorici, vjeroučiteljici Zrinki Plenković, čestitamo na sudjelovanju i postignutom uspjehu!

Izvor: ika.hkm.hr