Prevencija trgovanja ljudima

Prošlog tjedna u našoj školi u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Split održana je radionica na temu Prevencija trgovine ljudima za učenike trećih razreda s ciljem bolje informiranosti i zaštite potencijalnih žrtava, a pogotovo mladih koji su u najvećoj opasnosti da uđu u krug trgovanja ljudima.

Što je trgovanje ljudima? Kako ga prepoznati? Koga kontaktirati u slučaju sumnje na trgovanje ljudima? i na još mnogo pitanja, odgovore nam je dala Ivana Miljak, voditeljica Kluba mladih Gradskog društva Crvenog križa Split.

Tijekom prošlog desetljeća trgovanje ljudima identificirano je kao zločin kojim se iskorištavaju najranjiviji u društvu pri čemu im se krše brojna ljudska prava kao što su: pravo na život, pravo na rad i obrazovanje, pravo na slobodu izbora,  pravo na slobodu kretanja, pravo na dostojanstvo, pravo na sigurnost, pravo na jednakost, pravo na zdravlje itd. (Izvor: Crveni križ Split)

Kako bi se osigurala sustavna edukacija djece i mladih o ovom problemu, Hrvatski Crveni križ je u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje od 2008. godine u program „Humane vrednote – odgoj za humanost“ uključio i temu „Prevencija trgovanja ljudima“.