Predavanje povodom Internacionalnog dana astronomije

Dana 17. svibnja u našoj školi gostovali su članovi Astrosekcije Fizikalnog društva Split, Anđela Kavelj i Duje Barić, koji su učenicima trećih razreda održali predavanje povodom Internacionalnog dana astronomije. Internacionalni dan astronomije obilježava se dvaput godišnje, a jedan od tih datuma ove je godine bio 18. svibnja.

U ugodnoj i opuštenoj atmosferi naši su trećaši čuli neke osnovne spoznaje o astronomiji kao znanosti, stvaranju i razvoju svemira, zvijezda i planeta te o našim više ili manje poznatim svemirskim susjedima iz Sunčeva sustava.

Astronomija ili „znanost o zvijezdama“ svojim znanstvenim metodama i empirijskim dokazima istražuje svemir i kozmičke pojave te ju upravo to razlikuje od pseudoznanosti poput astrologije. Iako se u astronomiji ne može sa sigurnošću odgovoriti na pitanje Kako je sve nastalo?, najprihvaćeniji i najtočniji model koji imamo danas jest Teorija velikog praska, tj. model po kojem je svemir nastao jako brzim širenjem iz točke singulariteta. Nakon nastanka prvih plinova i njihova zgušnjavanja zbog gravitacijskog privlačenja, na nebu su se upalile prve zvijezde te su nastajali prvi planeti i zvjezdani sustavi koji su se potom, također pod utjecajem gravitacije, skupili u veće sustave koje nazivamo galaksijama. U jednoj takvoj, Kumovoj slami, pred nekoliko milijardi godina nastao je i naš Sunčev sustav u kojem, oko nama najvažnije zvijezde, kruže terestički (Zemlji nalik) i jovijanski (većinom plinoviti, Jupiteru nalik) planeti te brojni sateliti i drugi objekti.

Kada su počeli vrijediti fizikalni zakoni kakve poznajemo? Što je to protoplanetarni disk? Koja su obilježja planeta Sunčeva sustava? Zašto je Pluton izgubio titulu planeta? Gdje sve nalazimo crne rupe? Postoje li bijele rupe i vremenske crvotočine? Sve su to pitanja na koja su naši trećaši imali priliku čuti odgovor u ovom lijepom predavanju o putovanju dugačkom 13,8 milijardi godina dijelom kojega imamo privilegiju biti.

Nakon predavanja predavači su odgovarali na brojna pitanja zainteresiranih učenika, a druženje je završeno okvirnim dogovorima o budućim predavanjima i aktivnostima.