panel
162
učenika
panel
13
sjemeništaraca
panel
30
djelatnika

Izlet prvaša: „Zanimljivo, poučno i prekrasno oku“

prvasi2017Ulaskom u veliku zgradu Nadbiskupijske klasične gimnazije, nisam ni slutila kakvo nas zabavno i poučno razdoblje očekuje.

Već u drugom tjednu nastave organiziran je, 23. rujna 2017.,  izlet za učenike prvih razreda. Naše prvo nezaboravno srednjoškolsko putovanje započelo je pronalaskom mjesta u autobusu. Prvo odredište bio je Sinj. U svetištu Gospe Sinjske slavili smo svetu misu – bez sumnje nema ljepšeg načina da se započne dan. U toj crkvi, značajnoj za našu vjeru i naš narod, slušali smo zanimljivu povijest svetišta i samoga grada Sinja. Nedugo poslije toga put nas je odveo u novouređeni Muzej Sinjske alke. Toliko zanimljivosti, a tako malo vremena. Sve stane u nekoliko riječi: zanimljivo, poučno i prekrasno oku.

Sljedeća točka bio je grad između dva jezera kao dva oka; grad velikog pjesnika boema, Tina Ujevića. Veliki grad, Imotski. U središtu grada svoja velika vrata otvorila nam je crkva Gospe od Anđela. Još jedna gotovo zaboravljena povijest. Zahvaljujući franjevcima koji čuvaju tu dugu riznicu prošlosti, saznali smo zanimljive pojedinosti o gradu i turskim napadima na crkvu i sam grad. Da naš posjet gradu ne bi bio samo puko šetanje, uputili smo se na tvrđavu. Ondje gdje se vije slavna trobojnica, poslušali smo što krije slavna imotska prošlost i vidjeli presahnulo Modro jezero. Potom smo posjetili i drugi simbol Imotskog – Crveno jezero.

Prelijepa je naša zagora i puna zanimljivosti, ali vraćamo se mi svojem moru i suncu. Suncem okupana dočekala nas je Makarska i naše slobodno vrijeme. Bogatiji za jedno veliko iskustvo, osnaženi snagom Duha Svetoga, svoj dan priveli smo kraju u srcu Veprica moleći za blagoslov nebeske Majke.

Jelena Dolić, 1. b