panel
162
učenika
panel
13
sjemeništaraca
panel
30
djelatnika

Tjedan sjećanja

IMG 1303I ove je godine naša gimnazija obilježila Tjedan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje. Školski je atrij od 13. do 17. studenoga postao središte okupljanja, druženja, darivanja i sjećanja. Ondje su se svakodnevno tijekom velikog odmora (a i poslije nastave) prodavali kolači koje su pripremile djelatnice naše škole, a prodavali ih učenici koji su se, moramo to reći, iskazali svojim trgovačkim umijećem. Svi koji su kupili kolače mogli su se uvjeriti u kulinarska umijeća nastavnica i djelatnica naše škole. Sav je prihod od prodaje namijenjen za najpotrebnije u Škabrnji. U prodaji su također bile i majice s prigodnim logom.

Tijekom cijelog tjedna učenici su na velikim panoima u atriju, koji su bili dekorirani u znaku hrvatske šahovnice, mogli napisati svoje molitve i razmišljanja o Domovinskom ratu te njegovim žrtvama, osobito žrtvama Vukovara i Škabrnje. Ispred panoa je za vrijeme obilježavanja Tjedna sjećanja gorjela svijeća kao znak da Vukovar i Škabrnja svijetle u našim srcima i da plamen podnesene žrtve ništa ne će moći ugasiti. Posebno ukrašeno bilo je i stubište naše škole na kojemu su bile ispisane riječi Siniše Glavaševića koje je napisao u jednom od vukovarskih skloništa za vrijeme opsade Vukovara.

U petak je u velikoj kapeli slavljena sveta misa za sve poginule hrvatske branitelje i žrtve Vukovara i Škabrnje.

Posebnost ovogodišnjeg obilježavanja bila je autorska monodrama „Priče iz Vukovara“ Pere Eranovića koju je ovaj bivši učenik naše gimnazije, a sada glumac u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu, izveo u velikoj dvorani sjemeništa. Veliki dugotrajni pljesak, ganuta srca i radost na licima učenika svjedočile su o impresiji nakon odgledane predstave u kojoj se Pere iskazao vrsnošću glumačkog izričaja i spremnošću da nam podari svoje vrijeme, ljubav i talent.

U poslijepodnevnim satima predstavnici su razreda sa svojim razrednicama i Ravnateljem zapalili svijeće u Vukovarskoj ulici te izmolili krunicu za sve žrtve Vukovara i Škabrnje.