panel
162
učenika
panel
13
sjemeništaraca
panel
30
djelatnika

Adventska duhovna obnova za roditelje

IMG 1401dozr17U srijedu 13. prosinca u poslijepodnevnim satima održana je adventska duhovna obnova za roditelje naših učenika. Obnovu je predvodio fra Ante Vučković, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu.

Svojim predavanjem na temu »Riječ i obiteljski odnosi«, fra Ante je posvijestio ulogu i značenje same riječi u našim međuljudskim odnosima, prvenstveno u odnosima u obitelji. »Svoj život oblikujemo svojim riječima. I više od toga, svojim riječima oblikujemo i živote drugih ljudi«, kaže fra Ante. Iz tog razloga trebamo paziti što izgovaramo, što to činimo drugima svojim riječima. Naše riječi bi trebale biti riječi koje izgrađuju, a ne koje ruše; riječi koje tješe, a ne povrjeđuju. Jer kako kaže sv. Matej: »Tvoje će te riječi opravdati i tvoje će te riječi osuditi.« (Mt 12,37)

Fra Ante se također osvrnuo i na odnos čovjeka s Riječi, s Bogom i pozvao nas da se zapitamo na kojoj je razini naš odnos s Bogom: jesmo li u fazi tepanja ili nekoj »odraslijoj« fazi? Kao što novorođeno dijete u obitelj unosi radost, mijenja ljude, daje im smisao, tako bi i Bog – Riječ trebala isto činiti u našim životima.

Nakon predavanja uslijedilo je pokorničko bogoslužje kroz koje je fra Ante protumačio što to grijeh čini čovjeku na duševnoj, ali i na fizičkoj razini. Citirajući Ps 32: »Prešutjet sam htio, al' kosti mi klonuše od neprestana jecanja… snaga mi se trošila ko za ljetnih žega«, fra Ante je pozvao roditelje da kroz sakrament ispovijedi skinu teret sa svojih ramena kako bi radosni mogli dočekati Kristov dolazak, dolazak spasonosne Riječi u njihove domove.

Duhovnu obnovu završili smo zajedničkom svetom misom, ali i sa željom i nadom da naše riječi ubuduće budu one riječi koje drugima donose mir i dobro.