panel
162
učenika
panel
13
sjemeništaraca
panel
30
djelatnika

Terenska nastava u Zagrebu

zagreb tn SmallNakon terenske nastave u Dubrovniku, red je došao i na dvodnevnu terensku nastavu u Zagrebu. U ranim jutarnjim satima 10. ožujka (subota) nas 60 učenika trećih i četvrtih razreda krenulo je autobusom prema Zagrebu predvođeni profesorom hrvatskog jezika don Vedranom Torićem i razrednicom 3. b s. Antonijom Delongom.

Na putu nas je razbudio snijeg koji mi Dalmatinci i ne viđamo tako često. Stoga smo se na prvom odmorištu u Lici prepustili snježnim radostima i napravili pravi mali rat u kojem nitko nije bio pošteđen, pa ni profesori. U autobusu je bila vesela i opuštena atmosfera: dio je igrao razne društvene igre, dio pjevao uz gitaru i, naravno, dio je spavao.

Po dolasku u Zagreb smjestili smo se u hostel u Petrinjskoj ulici, a potom se uputili prema Meštrovićevu paviljonu gdje smo imali priliku vidjeti izložbu o jednom od najvećih ljudi s ovoga prostora – Nikoli Tesli. Interaktivna izložba „The mind from the future“ oborila nas je s nogu. Umjetničke duše došle su na svoje u Klovićevim dvorima gdje smo, pod stručnim vodstvom, posjetili izložbu „Pariški dani Vlahe Bukovca“. Za ovu je prigodu iz Muzeja franjevačkog samostana u Tomislavgradu donesena velika slika „Isus prijatelj malenih”.
Nakon ove dvije veličanstvene i na svoj način posebne izložbe dobili smo priliku sami istražiti ljepote glavnog grada Lijepe Naše. Ponovno smo se našli zajedno u večernjim satima u Teatru „Exit“ u kojem smo pogledali predstavu „Kauboji“. Iako umorni od puta i šetnje Zagrebom, uživali smo u 3 sata smijeha i zabave na daskama koje život znače.

Nedjeljno jutro započeli smo svetom misom u zagrebačkoj prvostolnici. Nakon mise uslijedio je glavni razlog naše terenske nastave – upoznavanje s likom i djelom Augusta Šenoe kroz šetnju Zagrebom s učiteljicom Brankom, likom iz istoimenog Šenoina romana, te posjet Kući Šenoa. Po povratku u Split svratili smo u Krašić, rodno mjesto blaženog Alojzija kardinala Stepinca gdje nas je srdačno dočekao župnik. Duhovno okrijepljeni i s mnoštvom novih i zanimljivih spoznaja nastavili smo svoj put kući. U autobusu smo rezimirali znanje hrvatskog jezika, likovne umjetnosti i opće kulture kroz zabavne i zanimljive kvizove u kojima su se natjecali mladići protiv djevojaka. Iako smo mi mladići pobijedili, ne sumnjamo da su i djevojke mnogo naučile na ovoj kratkoj, ali sadržajem bogatoj terenskoj nastavi.

Mario Tošić, 3. a

Terenska nastava u Dubrovniku